StoryEditor
KulturaoperA

Uoči premijere 'Norme' u Splitu Daniela Schillaci priznaje: Stalno sam na rubu suza, intenzitet žestokih emocija ne pada tijekom čitave izvedbe...

Piše Jasmina Parić
7. veljače 2019. - 16:51

Opera "Norma" Vincenza Bellinija bit će premijerno izvedena u splitskom HNK-u ove subote u 20 sati. Riječ je o koprodukciji s HNK-om Ivana pl. Zajca iz Rijeke, a ovakva suradnja, kakvu je Split već ostvario s osječkim "Trubadurom" mogla bi funkcionirati među svim opernim kućama u zemlji, kazao je intendant Goran Golovko.

U splitskoj "Normi" okupio se međunarodni autorski i izvođački tim, a interesantno je da su svi već ranije radili u Splitu - sopranistica Daniela Schillaci u proteklih je nekoliko sezona nastupala u glavnim ulogama, dirigent Antonio Pirolli dirigirao je ovdje, a redatelj Christian Romanovski još je 1986. u Splitu režirao izvanrednog "Don Carlosa" u kojem je pjevala i njegova supruga Dunja Vejzović.

- Sretan sam što sam nakon mnogo godina opet u Splitu. Ovim čuvenim djelom želimo na pravi način predstaviti ne samo Bellinija, nego čitav belkantistički smjer 19. stoljeća koji je veoma zahtjevan.

Kada se postavlja "Norma", najvažnije je pitanje tko su solisti, a Daniela Schillaci je odlična u naslovnoj ulozi i dokazala se u njoj već ranije - kazao je dirigent.

Redatelj Romanovski naveo je pak kako je kod postavljanja djela najviše razmišljao o psihološkoj komponenti.

Prepoznatljivi arhetipovi

- Radnja se zbiva prije dvije tisuće godina u Galiji, koju okupiraju Rimljani. Međutim, ovdje nam nije toliko bitna ni povijest, ni arheologija ni etnologija koliko ljudi, živi ljudi. U ovom djelu postoje arhetipovi koje poznajemo i u kojima se prepoznajemo.
Dvije žene, ne znajući jedna za drugu, vole istog muškarca.Taj muškarac dolazi iz druge civilizacije, a kod ljubavi u ratu, među pripadnicima sukobljenih kultura mora patiti pojedinac, onaj koji iskače iz norme, baš kao i Norma.

Tako gledana, "Norma" je gotovo svakodnevna priča, ali opera ima ritam drukčiji od stvarnog života. Ona uzima sebi za slobodu odvesti nas u svijet glazbenog sna - i pozivamo gledatelje da u subotu sanjaju zajedno s nama, kazao je redatelj.

Ravnatelj opere Ivo Lipanović napomenuo je kako je Daniela Schillaci za izvedbu uloge u Bellinijevu remek-djelu u Italji dobila bolje kritike od Ane Netrebko i "Norma" je njezina najjača i najuspješnija kreacija, kako u Italiji kažu, njezin "cavallo di battaglia".

- Osjećam veliku odgovornost pjevati u djelu genija iz Catanije, odakle sam i sama, kazala je sopranistica koja i diplomirala na konzervatoriju koji nosi Bellinijevo ime.

O svojoj je ulozi kazala da je podsjeća na Madame Butterfly - intenzitet žestokih emocija, stalno na rubu suza, ne pada tijekom čitave izvedbe.

Jedna od najtežih uloga belkanta

- Uloga je iznimno teška, jedna od najtežih belkantističkih, jer kroz složene kolorature valja prenijeti publici istinsku emociju. Nastojat ću to učiniti kvalitetno, kao što sam već ranije učinila u drugim teatrima. Moja najvažnija partnerica je Antonija Teskera koja pjeva Adalgisu i odlično surađujemo - lijepo nam se slažu boje glasova i način interpretacije - kazala je nova splitska Norma.

Antonija Teskera dodala je kako njen lik nema ni jednu veliku ariju, ali ima veliku odgovornost, dok je Bože Jurić Pešić koji tumači Polionea, rimskog časnika u kojega su zaljubljene obje druidske svećenice, rekao kako je suradnja u timu odlična, među nešto starijim solistima i mlađima koji od njih mogu mnogo naučiti.

"Norma" je u Splitu nekoliko puta postavljana krajem pedesetih i sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Jedanput je igrana na Splitskom ljetu 1972. godine i, zadnji put, također na Peristilu, 2004. godine.

Iz ondašnje postave u današnjoj su Ivica Čikeš i Špiro Boban, a nastupaju još Mate Akrap, Marija Buzdovačić Peručić, Ivona Bosančić Lasić i Vinko Maroević.

Izdvojeno

08. srpanj 2020 17:09