StoryEditor

Umro književnik Mato Marčinko

Piše PSD.
1. veljače 2010. - 11:01

Hrvatski književnik i povjesničar te bivši zatočenik jugoslavenskih komunističkih zatvora Mato Marčinko umro je u 85. godini jučer u Zagrebu, potvrđeno je jutros Hini u Hrvatskom književnom društvu (HKD) Sveti Jeronim.

Objavio je niz književnih te znanstvenih djela iz povijest hrvatskoga naroda, među kojima su i zbirke pjesama "Mjesečev zavičaj", "Noćurci u krajoliku" i "Moliti nebo".

Kako je istaknuo poznati bibličar Adalbert Rebić, Marčinkov pjesnički svijet je prožet fascinantnim idealizmom, dubokom metafizičkom nostalgijom i naslućivanjima transcendentnoga.

Marčinko je, uz prozu pisao i književnu kritiku, objavio i niz stručno-znanstvenih radova i knjiga, u kojima je zastupao teoriju o iranskom podrijetlu Hrvata (Indoiransko podrijetlo Hrvata), kao i povijesne knjige "Mučenička Hrvatska: ulomci iz hrvatske povijesti" i "Noć pokošenih Hrvatoljuba", napominje Rebić.

U pripremi za tisak je ostala njegova nova knjiga "Marijanska hodočašća".

Rebić smatra kako je Marčinko pisao izvrsnim hrvatskim jezikom te posezao za rijetkim, a stilski vrlo izražajnim riječima pa su njegove knjige, kako je istaknuo, vrlo značajan doprinos ljepoti hrvatskoga jezika.

- Hrvatska kultura je izgubila čovjeka koji je svoj život posvetio vjeri i domoljublju, a Marčinkova djela ostaju poput svjetionika za buduća pokoljenja - istaknuo je Adalbert Rebić.

Mato Marčinko rođen je 1925. u Hrastovici kraj Petrinje. Kao dvadesetogodišnjak, nakon Bleiburga, prošao je križni put, a jugoslavenske komunističke vlasti su ga progonile sve do potkraj 80-tih godina.

Radove nije mogao objavljivati pod svojim imenom, pa je najveći dio njih objavljen pod pseudonimima Tomislav Heres, Tin Slavić, A. Marus, Matko Maronić, M. Mara.

Zbog pjesme "Hrvatska molitva" osuđen je 1972. na godinu dana strogog zatvora u Staroj Gradiški.

Mato Marčinko bio je dugogodišnji član Hrvatskoga književnog društva Sveti Jeronim, a nakon obnove rada Matice hrvatske 1990. bio je njezin potpredsjednik.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 05:01