StoryEditor

Udruga "Kurs": u Split će stizati europski pisci

Piše PSD.
22. studenog 2010. - 13:17
Splitska kulturna udruga “Kurs” uspješno djeluje već tri godine, otkada je na poziv članice udruge Alide Bremer organizirala najveći međunarodni nastup hrvatske literature na sajmu u Leipzigu, na kojem su predstavili veći broj splitskih pisaca.

Prije dvije godine na bečkom sajmu knjiga postavili su izložbu mladih splitskih fotografa. Godinu poslije u Leipzigu predstavljaju dio splitske kulturne scene, a ovaj su mjesec opet sudjelovali u predstavljanju para splitskih pisaca i fotografa u Beču.
U Splitu je udruga organizirala nekoliko međunarodnih književnih skupova i susreta, no najznačajniji projekt udruge svakako je rezidencijalni program “Marko Marulić” .

Autori na tom rezidencijalnom programu u mjesec dana boravka u Splitu rade na svojoj knjizi, obavezni su predstaviti se splitskoj publici, organiziraju im se susreti s kolegama piscima i drugim umjetnicima.

“Jedna od obveza je da pri objavljivanju svog djela navedu i organizaciju i grad koji su im jednim dijelom omogućili stvaranje. A kako su pisci uglavnom i novinari, očekuje se objavljivanje pisanog zapisa o svom boravku u Splitu, u svojim domicilnim medijima, što ostavlja dugotrajan promotivni trag o Splitu”, pojašnjava predsjednica udruge Maja Vrančić.

Ona dodaje kako se ovakvim projektom otvara mogućnost da splitski autori gostuju u sličnim europskim rezidencijalnim programima s kojima je udruga “Kurs” povezana.

U 2010. godini ugostili su sedam pisaca: Milenu Selimi iz Albanije, Lamiju Begagić i Mila Jukića iz BiH, iz Makedonije su bili Aleks Spasevski i Nikola Mađirov, a iz Srbije Miodrag Kojadinović i Dejan Čančarević. Za iduću godinu imena još nisu poznata.

Vidjeti i biti viđen

Zaslugom Odjela za kulturu grada Splita i Ministarstva kulture udruzi “Kurs” je za projekt dodijeljen stan u centru grada, ali nažalost on je u vrlo lošem stanju pa se udruga trudi nabaviti novac za njegovo uređenje. Njime se, kako kaže predsjednica, želi postići razmjena autora i prevoditelja – za početak iz zemalja srednje i jugoistočne Europe, a uskoro i iz Austrije, Belgije, Švicarske i Njemačke.

Maja Vrančić napominje da su glavni projekti udruge povezivanje s međunarodnim organizacijama i razmjena na svim područjima kulture i umjetnosti.

“Za sada je težište na literaturi, iako je povezanost baš s organizacijama s kojima trenutačno surađujemo jedna od garancija da će se ta suradnja proširiti i na druge oblike kulture. Ciljevi udruge su što učestalije pojavljivanje na europskoj kulturnoj sceni, a to se može postići stalnim angažmanom na ‘malim’ i ‘izvaninstitucionalnim’ projektima, koje europska i svjetska scena odavno podupiru”, kaže predsjednica, uz napomenu da je protekle tri godine osnovna težnja bila logistička podrška umjetnicima i kulturnim djelatnicima u prezentaciji njihovih radova te povezivanje s drugim srodnim udrugama.

Prevoditelji su nezaobilazni

Član “Kursa” koji pokriva puno toga, Edi Matić, dodaje da je udruga sada i službeno preuzela ulogu regionalnog koordinatora za jugoistočnu Europu u programima potpore prevođenjima i izdavaštvu između zemalja uključenih u program.

“Naša je suradnja s europskom mrežom za promicanje književnosti i knjiga Traduki, u koju su uključene sve zemlje jugoistočne Europe, s vremenom postala još kvalitetnija i kompleksnija. Pritom posebnu pažnju posvećujemo potpori prijevodima i prevoditeljima koji svojim radom postaju nezaobilazni i važni posrednici među kulturama”, kaže Matić.

I on i predsjednica napominju da je tržište jugoistočne Europe pomalo zanemareno u stalnoj želji da svoju ponudu izvedemo na velika i naizgled komercijalna tržišta njemačkog i engleskoga govornog područja, koja su opterećena ponudom iz cijelog svijeta.

Udruga je za 2011. godinu kao prvu recipročnu suradnju u predstavljanju autora u projektu Writers in residence dogovorila suradnju s izdavačkom kućom GOGA iz Novog Mesta. Suradnja bi trebala donijeti kvalitetan poma

k u recepciji slovenske literature u Hrvatskoj, kao i hrvatske literature u Sloveniji. “Kursovci” dodaju da su, osim dosljednosti i planirane vizije promocije, u današnjem vremenu nužne inovacije koje će literaturu približiti publici te će udruga u svom daljnjem radu nastojati ići tim putem. Naravno, napominju, uz nužnu financijsku potporu nadležnih.

siniša kekez, foto: nikola vilić / cropix

Vrući studeni

Posljednji tjedan dana udruga je imala dva događanja. U srijedu je u kavani “Central” održana tribina “Vrijeme u kojem smo postali stranci”. Na njoj su pod vodstvom Jasena Boke Milo Jukić, Elvis Bošnjak i Nebojša Lujanović govorili o odnosu književnosti i sponzora, umjetnosti i recesiji... Zanimljivo je da pisac Milo Jukić iz Kreševa u BiH, bivši dopisnik Slobodne Dalmacije, boravi u rezidencijalnom programu udruge “Kurs”. U petak su se u Književnom krugu, kratko, ali dojmljivo, predstavile tri slovenske pjesnikinje, Stanka Hrastelj, Barbara Pogačnik i Slavica Šavli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 15:31