StoryEditorOCM
Kulturatradicionalni kazališni oblik

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića održana prva edukativna radionica pripovijedanja uz Kamishibai

Piše Joško Kalilić
11. lipnja 2019. - 19:43

Pripovijedanja u radionici uz Kamishibai u U Gradskoj knjižnici Marka Marulića održale su odgojiteljice Katija Josipović i Maja Krstulović iz DV „Grigor Vitez“, Tatjana Kljenak iz DV „Radost“ i Lucija Bubić iz Splita.

Radionicu je posjetilo 30-ak studentica Odjela za predškolski odgoj prve godine FFSV u Splitu uz prisustvo nastavnika prof. dr. sc. Hicele Ivon, dr. sc. Tea-Tereze Vidović Schreiber (kao članica UO Ogranka MH u Splitu organizator je radionice), voditeljice dječjeg odjela GKMM Grozdane Ribičić i predsjednika OMH u Splitu dr. Joško Kalilića.

Kamishibai je tradicionalni kazališni oblik koji se koristio i dugo živio na ulicama gradova Japana. U priručnoj drvenoj kutiji koja se mogla prenositi na biciklima po brojnim ulicama Japanskih gradova, služila je kao mala mobilna pozornica na kojoj su se prikazivale nacrtane slike jedna po jedna i pri tome je odgojiteljica pripovijedala priču povezanu sa slikama. Ta tradicija se održavala u Japanu do trenutka pojave televizije kada on ostaje samo uspomena i vrijedna kulturna baština.

Nakon dugo vremena budi se interes za ovaj tradicionalni oblik prioritetno kod mnogih odgojno-obrazovnih djelatnika koji u njemu vide dobru metodu poučavanja prilikom rada s djecom, ali i s odraslima.

Djeca kroz radionice Kamishibai-a mogu formirati svoje priče, slikati i izvoditi svoje predstave. Kao radionica Kamishibai pridonosi razvoju socijalnih i intelektualnih kompetencija, bogaćenju rječnika, poticanju kreativnosti i formiranju mašte. Radionice se mogu izvoditi već s djecom u  predškolskoj dobi.

Radionice su namijenjene djeci, roditeljima te studentima, posebno predškolskog odgoja i učiteljskog studija Filozofskog fakulteta u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 23:15