StoryEditor
KulturaIZLOŽBA

Sveti Juraj hrvatskog slikarstva

Piše PSD.
15. studenog 2012. - 00:31

U Zavodu HAZU predstavlja se “po ženinu podrijetlu zadarski” umjetnik Antun Boris Švaljek. Domaćin izložbe koja ima recentni karakter splitska je Galerija “Kula”. Izložba na dva kata palače Milesi pojačana je nekim antologijskim radovima, a i postav naslovljen “Sveti Juraj hrvatskog slikarstva” podsjećanje je na monografiju o slikaru koju je ta galerija i publicirala 2008. godine.

O umjetniku je puno toga ispisano, njegovoj duhovitosti ili čak otkvačenosti, točnije o tom transavangardnom kolorističkom brbljavcu, o infantilističkom poimanju stvari, o naoko nevinoj slikarskoj igri..., no u zaokruženom pričanju uvijek je polazišna točka Švaljekove estetike iskrenost i čednost koja spretno skriva i poneku mudrost.

Ili, kako će fino notirati u predgovoru katalogu splitske izložbe Ive Šimat Banov, “tu je skupljena svekolika čeljad adolescentskih mudraca, djetinjastih diktatora i silnika, nezrelih filozofa kojima je, kao i Švaljeku, Zemlja ravna ploča na kojoj Noina arka plovi kao trabakul, korablja ili turopoljska kuća.”

Splitsku izložbu prigodnim su slovom popratile i Ivana Prijatelj-Pavičić, koja se osvrnula na monografiju budući da do sada nije bila predstavljena u Splitu, te Margarita Sveštarov-Šimat, čije se prigodno slovo dotaknulo šezdesetak radova i četiriju skulptura na dvjema splitskim lokacijama, u Zavodu HAZU i Galeriji “Kula”.

IGOR BREŠAN


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 19:16