StoryEditor
KulturaU DUBROVNIKU USKORO GEORGIJ PARO REŽIRA ‘SLUŽAVKE’, a IVAN LEO LEMO ‘SANJARE’

‘Služavke’ bi mogle šokirati Dubrovčane

Piše PSD.
23. ožujka 2010. - 00:07

Nakon nedavne premijere djela njemačkog dramatičara Lutza Hubnera “Pitanje časti”, koje je na scenu dubrovačkog teatra postavila mlada zadarska redateljica Maja Šimić, u Kazalištu Marina Držića u tijeku su pripreme za još dva premijerna naslova.

Povećanim angažmanom i izborom intrigantnih tekstova dubrovački kazalištarci, nakon podulje stanke, ponovno na sebe skreću pozornost javnosti i publike. Rada s ansamblom dubrovačkog teatra prihvatio se i istaknuti hrvatski redatelj Georgij Paro, koji na scenu dubrovačkog kazališta postavlja “Služavke”, iz pera francuskog pisca i dramatičara Jeana Geneta, autora koji je u povijest kazališta ušao kao jedan od vodećih predstavnika avangradnog teatra.

 

Provokativni tekst napisan 1948. godine, i to za mušku podjelu, zapravo je priča o tome kamo vodi prešućivano nasilje i u hrvatskim je teatrima rijetko izvođen. Geneta često nazivaju i piscem pobune protiv licemjerja, a svoje likove nalazio je u svijetu koji je osobno dobro poznavao - na ulici i u podzemlju.

Između zidina

- Ono što me u ovom projektu najviše nadahnjuje je rad s istinski velikim redateljem kakav je Georgij Paro, a koji bih mogla nazvati svojevrsnim “glumačkim remontom”. Što se, pak, tiče samog djela, uvjerena sam da će njegovo uprizorenje biti vrlo zanimljivo, ako ne i šokantno za Dubrovnik, koji je naučio prikrivati ono što se u njemu događa između zidina - kaže Jasna Jukić, kojoj je redatelj u predstavi povjerio ulogu Solange.

Njezinu mlađu, kazališnu sestru Claire igrat će Glorija Šoletić, a lik Madame (Gospođe) na sceni će oživiti Milka Podrug-Kokotović. Kostimografiju predstave koju će dubrovačka publika imati priliku vidjeti u danima nakon Uskrsa potpisuje Marija Žarak, a za skladbu u predstavi pobrinula se Paola Dražić-Zekić.

Anet Marunić Lisičić
Foto: Admir Buljubašić

Po izboru Vesne Krmpotić

Na repertoaru dubrovačke kazališne kuće naći će se uskoro i “Sanjari”, a riječ je o predstavi za djecu, koja nastaje prema pričama čiji je izbor napravila književnica, publicistkinja i pjesnikinja Vesna Krmpotić. “Priča o pričanju priča” podnaslov je te predstave koju na daske dubrovačkog kazališta postavlja redatelj mlađe generacije Ivan Leo Lemo, iza kojega je nekoliko uspješnica dubrovačkog kazališta u proteklim sezonama. Scenografkinja predstave je Vesna Režić, za kostime se pobrinula Jelka Grljević, korepetitor je Paola Dražić Zekić, a oblikovatelj svjetla Silvio Giron. Uloge u “Sanjarima”, koje će dubrovačka publika premijerno vidjeti 30. ožujka, redatelj je podijelio glumačkom ansamblu Kazališta Marina Držića koji čine Nina Hladilo, Mirej Stanić, Helena Kovačić, Hrvoje Sebastijan, Edi Jertec, Antonio Franić i Davor Erceg.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. listopad 2020 00:15