StoryEditor
Slikarstvotijelo i duh

Aktovi splitske slikarice Ence Kovačević u Starome Gradu nude osjećaje koji emaniraju iz nagog ženskog tijela koje se grči, rađa, kupa, odmara

Piše Mirko Crnčević
21. kolovoza 2020. - 14:00
Dio aktova Ence Kovačević  Zlata Bitenc

U vrtu palače Biankini u Starome Gradu svečano je otvorena izložba ženskih aktova splitske slikarice Ence Kovačević, koja je do sada priredila više od dvadeset samostalnih izložbi, a podrijetlom je iz drevnoga Farosa.

Uvodna riječ pripala je ravnatelju muzeja Aldi Čaviću, a zatim je održana minuta šutnje za akademika Tonka Maroevića, koji je želio doći na otvaranje izložbe.

– Ženskome tijelu Enca pristupa kao žena i kao slikarica. Paletu kombinira nagonski, ali nimalo nasumično i promatraču daje osjećaje koji emaniraju iz nagog ženskog tijela koje se grči, rađa, kupa, kontemplira, odmara... A slika, bez obzira na tehniku kojom nastaje, uvijek izlazi iz osobnosti koja se mijenja i zrije – rekla je Vesna Bulić Baketić, koja je otvorila izložbu.

–​ Encini rani radovi odaju mediteranske korijene i utjecaj njezina profesora Ante Kaštelančića, a kasniji nastojanje za otkrivanjem vlastita likovnog govora, što je dovodi do vrlo individualizirane palete i specifične lirske figuracije s elementima apstrakcije – naglasila je autorica izložbe, povjesničarka umjetnosti i kustosica Biserka Rauter Plančić.

Nakon otvaranja posjetitelji su mogli uživati u umjetnosti tradicijskog slastičarstva s potpisom profesorice Viktorije Čolić, te uz vrhunska vina i prošek. Aktovi Ence Kovačević u Galeriji "Juraj Plančić" mogu se pogledati do 16. rujna.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. listopad 2020 22:33