StoryEditor
Kultura'Čakulete 2' u petak u splitu

Samouki kipar, svestrani Damir Vrdoljak Mandeta u drugoj knjizi intervjua razgovarao je s Goranom Baretom i Ivom Josipovićem, a pitanjima je rešetao i vlastitog sina

4. listopada 2019. - 14:27

U atriju Mediteranskog instituta za istraživanje života, odnosno u njihovoj galeriji ArtScience Medils, u petak 4. listopada, u 18.30 sati bit će promovirana knjiga splitskog umjetnika i novinara Damira Vrdoljaka Mandete koja, kao i njezina prethodnica, nosi naziv "Čakulete".

Riječ je o knjizi sabranih intervjua, njih 46, koje je Mandeta u vlastitoj nakladi uvezao u "Čakulete 2", nakon što je sličnu knjigu objavio i prije devet godina, a u kojima je zabilježio svoje razgovore s vrlo raznolikim ljudima - od Gorana Bare do Arsena Dedića, od Jagode Buić do Ive Josipovića. Veći dio intervjua objavljen je u različitim novinama i magazinima, a svjedoče o širokoj socijalnoj mreži ovog osebujnog jedriličara, skipera, kipara, projektanta elektrike.., u svakom slučaju samoukog umjetnika koji je svoje prve radove bio izložio 2012. Od tada je imao seriju izložbi - od splitske Stare gradske vijećnice do "Mimare" i beogradske galerije "Parobrod".

- Pitaju me ljudi da šta će mi knjiga - kaže Damir Vrdoljak Mandeta.

- Iskreno, knjiga je odličan povod da se napravi lijepa fešta i podruži se s dragim ljudima. Znate, ono što mene raduje, ja to i radim, a kad sam ja zadovoljan, zadovoljni su svi oko mene. Tako je s knjigama, a tako je i sa skulpturama. Godinama sam u "Elektrodalmaciji" radio oko struje, ali me ta struja nije baš "tresla", više me nosila ideja slobode i neke kreativnosti koju u to vrijeme nisam ni znao identificirati. No eto, ispalo je da sam u svijet kiparstva krenuo doslovno u brodici, drvenoj brodici moga pokojnoga oca, a kad je brodica izdahnula, imao sam potrebu udahnuti joj novi život.

Tako je od drva te barke nastala serija skulptura brodova, novih brodova od staroga drva, koje sam izložio 2013. nazvavši je "Patina očevine", a onda su ti brodići doslovno otišli širom svijeta i sad su u vlasništvu meni dragih ljudi. Spočetka sam skulpture poklanjao, a sad... Pa sad više ne poklanjam, odnosno poklanjam, ali ne baš svima - kaže Mandeta.

Autor ističe kako mu je, radeći intervjue, postalo jasno kako je u tome poslu, kao i u svakome, najvažnija priprema te kako je potrebno ponekad i veliko strpljenje kako bi razgovor držao na "liniji" koju on želi. Tako je i s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem ostao isključivo na razgovoru o glazbi, ne dotičući ništa od ostatka karijere dr. Josipovića, a priznaje, premda nerado bilo koga izdvaja, kako ga je Goran Bare impresionirao svojom ranjivom, plemenitom prirodom. Također, priznaje kako mu je bio velik izazov napraviti intervju sa svojim sinom Borisom, autorom knjige “Bili dres u boji“ i biografije Frane Matošića.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 00:01