StoryEditor
SlikarstvoBonvento

Dvadesetak radova Damira Vrdoljaka Mandete inspiriranih morem do 2. listopada u Kući jezika i kulture na Peristilu

30. rujna 2020. - 11:03
 Damir Vrdoljak Mandeta: Moja poruka je – projedrimo kroz ovu koronu najbrže što možemoTom Dubravec/Cropix

U Kući jezika i kulture – Peristil do 2. listopada otvorena je izložba splitskog autora Damira Vrdoljaka Mandete pod nazivom "Bonvento", na kojoj je izloženo dvadesetak njegovih radova inspiriranih morem.

Naziv izložbe koju je organizirala "Prokultura" autor je objasnio jedriličarskim žargonom.

– Kad jedrite "laško", pogotovo u olimpijskim klasama u kojima sam jedrio, pod šest, sedam,osam bofora, kad se postižu najveće brzine, najveći su užici. Upravo je to moja poruka: projedrimo kroz ovu koronu najbrže što možemo, neka ljudi uživaju, jer umjetnost i priroda daju čovjeku sve da bude zdrav i zadovoljan – veli Vrdoljak Mandeta, koji je od 2012. godine izlagao nekoliko puta u Splitu, te u Zagrebu, Zlarinu, Beogradu, Dubrovniku, Hvaru i Maslinici.

Svi nazivi koje je odabrao za radove nose ženska imena, poput brodova kojima želi sretnu plovidbu, a jedini rad muškog imena je onaj posvećen pokojnom prijatelju, splitskom gitaristu Bojanu Beladoviću, kojeg je radio u vrijeme njegova odlaska.
Prodajna izložba je kombinacija starijih i recentnih radova, postavila ju je autorova supruga, koja je "njegova muza".

image
Jedan od mandetinih morskih radova
Tom Dubravec/Cropix

– Ona je likovnjak, za razliku od mene. Nisam završio likovnu akademiju, što mi je prednost, jer nisam "šporkan". Nitko me nije "pilao" što moram crtati, nego radim ono što izlazi iz mene. Supruga mi je puno pomogla, "makla mi je koltrine", da se usredotočim na ono što je važno u umjetnosti i da počnem promatrati stvari sasvim drukčije. Svaki rad mora biti u "livelu", svaki umjetnik točno će vidjeti je li se rad naginje, stoji neprirodno, poput broda u koji ulazi voda – veli autor, ističući tri najnovija rada na koje je posebno ponosan. Za razliku od njegovih prepoznatljivih kubusa koji prizivaju sjećanje na staro brodovlje, ovi su okačeni na zid.

Marangun i osobni asistent

– To je iskorak, počeo sam se više baviti bojama i malo, kao, modernim stvarima, iako nisam ni prije bio opterećen dijelovima starih stvari koje sam komponirao. No, opet se tu pojavljuju valovi, more i nebo. Mom dugogodišnjem prijatelju Nikoli Koydlu posvetio sam jedan rad. Bio je veliki slikar, perfekcionist, njegova "štrika" je bila perfektna – kaže Vrdoljak, koji objašnjava kako nastaju njegovi radovi:

image
Tom Dubravec/Cropix

– Ideju odmah stavim na "kartu", napravim skicu. Dolaze i druge, treće, desete, a onda ih u ateljeu gledam i ponovno skiciram, ali u minijaturi. Jer me žena naučila da se manje griješi u odnosima ako je nacrtano u minijaturi. Kad odlučim da je to to, onda je razrađujem, povećam i razmišljam tehnički. Jer ja sam projektant elektrike – koju mrzim i jedva sam čekao od nje pobjeći – pa imam izražen taj tehnički dio u sebi. Tako da točno znam redoslijed što će se prvo zavariti, gdje probiti rupe ili zavidati.

Od materijala preferiram hrastovinu i brazilsku tikovinu. Dva čovjeka mi pomažu u radovima, jer treba to znati izvesti, kako sebe ne bih ugrozio, opasno je. To su marangun, barba Lovre Radonić i asistent Bruno Ercegović, on ima zlatne ruke, i kad dođem do nekog problema, on moje zamisli fenomenalno riješi. Sve detalje poslije finiširam u ateljeu – veli Damir Vrdoljak Mandeta, koji je počeo i slikati, a u jedinu njegovu sliku na izložbi zaljubljen je njegov mecena, osoba koja mu je otvorila put i strašno puno pomogla, Branko Roglić.

NANSI IVANIŠEVIĆ: Na Peristilu će se pjevati, izlagati i predavati
U Kući jezika i kulture – Peristil iduća izložba bit će fotografije Ive Pervana "Anđeli u crkvi sv. Donata", a najavljena je i izložba videoinstalacija u sklopu VideoArtFestivala te slikara Marina Baučića "Katedrale".
S početkom listopada najavljeni su koncerti "Hommage Vici Vukovu", "Uvelo lišće", posvećen Juliette Greco, ikoni francuske šansone, a potom i nastupi učenika i studenata glazbenih škola i akademija.
U ciklusu predavanja nastavit će se najavljeni ciklus dr. Ive Babića "Priče o povijesti dalmatinskih gradova", "O modi s potpisom" Čedne Cvitanić-Raičković, "Šansona – pjevana poezija" uz Nansi Ivanišević i Anu Opačak, Book klub uz Esmu Čečuk-Jeličić, kao i predavanja dr. Joška Božanića o falkuši i maritimnoj baštini.
"Festival baštine i turizma za mlade" u listopadu imat će videokonferenciju na temu "Suradnja između javnih politika obrazovanja i kulture", a koncem studenoga održat će se 28. Večer francuske šansone, međunarodno natjecanje mladih izvođača u suradnji s Francuskim veleposlanstvom u Hrvatskoj. Ako ne bude moguće u stvarnom, onda u virtualnom svijetu – najavila je predsjednica Prokulture Split dr. Nansi Ivanišević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. listopad 2020 12:32