StoryEditor
Kulturazanimljiva makedonka

Rumena Bužarovska: Nakon lanjskog nastupa u Splitu postala sam "fejk lezbijka"

Piše Jasenka Leskur-Staničić
11. veljače 2016. - 23:38
Rumena Bužarovska Nikola Vilić/eph

Rumena Bužarovska (35), makedonska spisateljica, prevoditeljica i docentica američke književnosti na Filološkom fakultetu u Skoplju, gostovala je prošloga petka na književnoj večeri Disku(r)sija, završivši na taj način mjesec dana boravka u splitskoj rezidenciji Udruge Kurs i Mreže Traduki koji je iskoristila, kaže, da piše u miru i bez zvonjave mobitela.

Otkada je prošlog proljeća, naime, sudjelovala na splitskom "Pričiginu“, autorici zbirke priča "Osmica“, promoviranoj lani u izdanju Algoritma, život se ubacio u "višu brzinu“ i malo kada nije zauzeta. Osim predavanja, čestih odlazaka na regionalne književne festivale poput "Na pola puta“, "Kikinda Shorta“, "Krokodila“, "Šušura“, pa na sajmove knjiga – nedavno u Beču, a ubrzo u Leipzigu – Rumena se počela baviti aktivizmom.

Sada je uključena u jednu ekološku inicijativu u svom kvartu, reagirajući na "novi štetni urbanistički plan“, nešto slično se događalo i na sveučilištu na kojem radi, a proteklih mjeseci često je bila pozivana da, kao oponent vladajuće makedonske garniture, komentira različite političke događaje.

A sve je počelo s "Pričiginom“! I pričom o lezbijskoj vezi s jednom novinarkom koja je, zbog makedonskoj javnosti poznate afere s prisluškivanjem javnih osoba, završila, kao, na YouYubeu. Priča je bila toliko fantastično ispričana da splitski slušatelji nisu bili načistu je li izmišljena...

CIJELI TEKST PROČITAJTE U PETAK U TISKANOM IZDANJU

Izdvojeno

10. srpanj 2020 03:09