StoryEditor
KulturaOd Karepovca do Jakuševca

Protjerivanje iz raja u Cisti Provo: mi smo jadna grabežljiva vrsta, kratkovidni oportunisti, psihopatski egocentrični stvorovi koji uopće ne razmišljaju o svojoj budućnosti...

Piše Jakov Kosanović
21. kolovoza 2019. - 15:05

Na okuci pred malim pitoresknim selom Cista Provo ponovno ćete ugledati zanimljiv prizor. Naime, rijetko kad je priroda u tako vezanom odnosu s postavljenom umjetnošću.

Dakle, rajski prizori na zapadu Imotske krajine u iznimnom su kontrapunktu s jumbo plakatom na kojemu je tehnikom fotokolaža citirana i manipulirana slika "Protjerivanje iz raja" (1646.) nizozemskog pejzažista Cornelisa van Poelenburgha, iz Utrechta.


"Konzumerizam je zmija koja nas je navela da jedemo sa stabla znanja. Ali ipak na kraju, gledajući oko sebe, vidim i ipak razumijem o čemu se radi, mi smo jadna grabežljiva vrsta, kratkovidni oportunisti, psihopatski egocentrični stvorovi koji uopće ne razmišljaju o svojoj budućnosti, o budućnosti naše djece.

Besramno zrcaljenje, zagađivanje, trovanje naše majke zemlje, i upiranje prstom jednih u druge kao da nismo mi koji oni koji uništavaju budućnost ovoga svijeta" - kaže uz svoj snažno ekološki rad - koji proziva sav svjetski teren, ne samo onaj od Karepovca do Jakuševca - autor Boris Novak, inače Van Poelenburghov zemljak, ne bez zahvale amsterdamskom muzeju Rijks na otvorenoj arhivi iz koje je i izdvojio umjetnikovu sliku za kolaž.

Izdvojeno

13. srpanj 2020 13:47