StoryEditor

Predstavljen "San o ljubavi i smrti" Filipa Davida

Piše PSD.
14. svibnja 2008. - 19:51

Peti Zagrebački sajam knjiga ugostio je u proteklih osam dana brojne ugledne domaće i inozemne pisce te predstavio čitav niz netom objavljenih knjiga o kojima će se još pisati i pričati.

Budući da traje do subote, neke važne dionice programa ZSK-a, ove godine usredotočenog na “novi hrvatski roman”, tek će se odigrati: najintrigantnija među njima mnogima će zasigurno biti dodjela nagrade roman@tportal.hr, koja laureatu donosi sto tisuća kuna neto.

No, središnji književni događaj ovogodišnjeg sajma već se zbio: bilo je to predstavljanje romana “San o ljubavi i smrti” srbijanskog pisca židovskog podrijetla Filipa Davida, koji je, u prisutnosti autora, u utorak navečer u Profilovu zagrebačkom megastoru priredio nakladnik hrvatskog izdanja knjige, zaprešićka Fraktura.

Činjenica da se radi o prvom Davidovu proznom djelu nakon 12 godina, zasigurno je pridonijela osjećaju prigušenog ushita među mnogobrojnima okupljenima na promociji. Ipak, za doživljaj prave književne svetkovine, kakva se ne događa često, i ovaj je put, bez sumnje, najvažnije bilo duboko poštovanje koje među čitateljima i kolegama izaziva iznimni Davidov opus.

David u zrcalu

- Sve što je napisao do sada, napisao je savršeno: od knjiga pripovijedaka ‘Bunar u tam­noj šumi’, ‘Zapisi o stvarnom i nestvarnom’ i ‘Princ vatre’, preko romana ‘Hodočasnici neba i zemlje’ do tekstova u kojima je uzeo političko pero u ruke i pisao oštre eseje protiv Miloševićeva mraka - naglasio je književnik Mirko Kovač, koji je dan prije na sjamu predstavio svoju najnoviju knjigu “Grad u zrcalu”.

“San o ljubavi i smrti” djelo je u kojemu David, prema Kovačevim riječima, odlazi i korak dalje: sastavljen “od ljubavne poeme i traktata o smrti”, roman je to “potpune, definitivne zrelosti i snage”.

Govoreći o tom “proznom diptihu”, nakladnik Seid Serdarević rekao je pak kako on “sažima bogato Davidovo filozofsko, religijsko i književno iskustvo, te ga potvrđuje kao majstora magije teksta”. Filip David na kraju je samo kratko zahvalio svom “ozbiljnom izdavaču koji voli knjige”, te je, otkrivši kako “San o ljubavi i smrti” više ne pripada svome autoru, zaključio: “Svaki pisac traga za svojim pravim čitateljem, svaki čitatelj otkriva neko novo značenje knjige.”

Vesna Laušić

Kiš i Pekić

Mirko Kovač je podsjetio na promociji na vrijeme prije 60 godina, kada je počelo njegovo prijateljstvo s Davidom, te kada su njih dvojica, zajedno s Danilom Kišem i Borislavom Pekićem, činili književnu grupu. “Pekić je 1948., kao mladi socijaldemokrat najprije osuđen na smrt, ali je potom dobio šest godina zatvora, nakon čega je morao objavljivati pod pseudonimom Adam Petrović”, kazao je Kovač dodavši: “Kiš je bio boem, a David je jedini tada čitao fantastiku; bili smo različiti, ali to nije izazivalo nesuglasice među nama, naprotiv.”

#SANOLJUBAVIISMRTI#FILIPDAVID

Izdvojeno