KulturaProstor civilizacijske sinteze između Krke, Zrmanje i Cetine

Predstavljen "Godišnjak Titius" urednika Šime Pilića

Piše PSD.
18. listopad 2010. - 16:45


Šime Pilić
U zgradi Sveučilišne knjižnice predstavljen je znanstveni časopis “Godišnjak Titius br. 2/2009.”, u organizaciji Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Splitu. Na promociji su govorili urednik prof. dr. Šime Pilić, akademik Ivan Cifrić, mr. sc. Petar Krolo te prof. dr. Drago Rosandić.

− U časopisu je objavljeno sedamnaest znanstvenih radova stručnjaka koji proučavaju područje porječja Krke (Titiusa), te prostor između slijeva Zrmanje i slijeva Cetine, odnosno unutar trokuta Split − Zadar − Knin. Objavljivanjem radova u “Godišnjaku Titius” želimo pridonijeti očuvanju i približavanju te baštine Europi − kazao je Pilić, glavni urednik godišnjaka.

Povjesničar Drago Roksandić istaknuo je urednika kao čovjeka dijaloga i komunikacije te pohvalio čitav projekt “Titius”. Dodao je da spomenuti prostor koju tretiraju radovi mora biti prostor civilizacijske sinteze, a ne nekog predziđa, te da je nedvojbena njegova etnološka i sociokulturna važnost.

Akademik Cifrić govorio je o ideji baštine kao kulturnog bogatstva u antropološkom smislu, kako naslijeđa od predaka, tako i prerade tog naslijeđa. Naglasio je važnost kulturnih i prirodnih artefakata, koji obilježavaju čovjeka kroz povijest područja, čovjeka kao stvaratelja i kao razarača.

Dotaknuo se i ideje održivog razvoja, kao i porječja Krke kao važnog ekosustava. Inače, rijeka Krka i Pokrčje odavno su zapaženi u hrvatskoj kulturi i turističkoj privredi, ali baština čitavog tog područja u širem smislu nije bila dovoljno istražena, a tu je obilje zanimljive građe za sociologe, antropologe, povjesničare umjetnosti, arheologe i lingviste.

Prvi broj “Godišnjaka Titius” objavljen je 2009., a treći je broj u pripremi. Izdavanje časopisa, koji je niknuo iz projekta “Titius”, financijski podupire Ministarstvo znanosti. Za spomenuti projekt zaslužni su Filozofski fakultet, Znanstveni projekt “Titius: porječje Krke − baština i sociokulturni razvoj”, te splitska Sveučilišna knjižnica.

Ana Jerković, foto: arhiv cropix

#GODIšNJAKTITIUS#šIMEPILIć