StoryEditor

Praizvedba predstave "Crnac" u Rijeci

Piše PSD.
29. ožujka 2009. - 00:24

Drama "Crnac", temeljena na istoimenom romanu Tatjane Gromače, praizvedena je u subotu navečer u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu "Ivana pl. Zajca".

Roman je za kazališnu scenu dramaturški obradila Magdalena Lupi, a redatelj je Tomi Janežič.

U predstavi je, po predlošku dramaturginje Magdalene Lupi, sačuvana pripovjedna forma i fragmentarnost romana. On je, kako je kazala autorica Gromača u najavama praizvedbe, prosvjed protiv animoziteta koji se zna iskazivati prema drugačijima, bori se za prava individualca, protivi se klaustrofobiji i uskosti bilo kojeg usmjerenja i nadrasta politiku.

U večerašnjoj predstavi nastupli su Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Bojan Navojec, Olivera Baljak, Zdenko Botić, Anastazija Balaž Lečić, Jasmin Mekić, Damir Orlić, Sabina Salamon i Biljana Torić, svi u desetak različitih uloga.

Kostimografkinja je Sandra Dekanić, skladatelj Tomaž Grom, a svjetlo su oblikovali Tomi Janežič i Boris Blidar.

Tatjana Gromača je rođena u Sisku 1971. godine. Diplomirala je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2000. godine živi u Istri kada počinje djelovati u novinarstvu, najprije u "Feral Tribuneu" a poslije, do danas, u "Novome listu". Objavila je, uz roman "Crnac", zbirku poezije "Nešto nije u redu?" i zbirku reportažnih zapisa "Bijele vrane".

Tomi Janežič je rođen 1972. godine u Ljubljani a predaje glumu i praktičnu režiju na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Od 1996. godine je voditelj, a od 2004. i direktor Studija za istraživanje umjetnosti glume u ovome slovenskom gradu u kojem se bavi istraživanjima s područja glume. Za svoj rad je primio više slovenskih i međunarodnih nagrada i priznanja.

                                                                                                                                        (h)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 18:20