StoryEditor
Kulturatisuću sudionika sa 70 programa

Ove subote u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku počinje međunarodna manifestacija 15. dani kršćanske kulture

Piše Snježana Šetka
4. travnja 2019. - 15:00

Sve je spremno za početak međunarodne manifestacije "Dani kršćanske kulture" (DKK), koja će se petnaesti put zaredom održati u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 6. do 16. travnja u organizaciji nakladne kuće Verbum iz Splita – potvrdio nam je ravnatelj Dana i glavni organizator dr. sc. Miro Radalj, direktor Verbuma.


Tijekom 11 dana publika će uživati u brojnim događanjima s gotovo tisuću sudionika koji će nam prirediti 70 različitih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa te predstavljanja knjiga i nosača zvuka.


Pohodit će nas i poseban gost iz Italije, zatvorski kapelan u Padovi Mario Pozza, koji je imao čast dvaput intervjuirati Svetog Oca na temu molitve "Oče naš" i "Zdravo Marija", te Ksenija Abramović, osnivačica prve obiteljske televizije Laudato TV, dobitnica nagrade "Andrija Buvina" za poseban doprinos u promicanju kršćanske kulture.


Koliko je manifestacija važna i što o njoj misle obični ljudi, najbolje se vidi iz iznimne posjećenosti događanja tijekom proteklih godina, a njezino značenje potvrđuje i visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture te županija i gradova u kojima se održava, u suorganizaciji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom te Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom.


– "Dane kršćanske kulture" svake se godine željno iščekuje, sa sadržajima za koje su nam raspoložive dvorane često premalene.

Istina, za praćenje nekih sadržaja potrebno je i određeno predznanje, glazbeno, likovno, književno, filmsko…

No to ne znači da autori i izvođači trebaju spuštati razinu zahtjevnosti, naprotiv, kultura je formativna, a kvalitetom sadržaja kompetencija publike s vremenom se podiže – ističe pomoćnik ravnatelja "Dana" Ivan Vuletić.

Kako glumiti normalnoga čovjeka

Svečano otvaranje "Dana kršćanske kulture" bit će u subotu, 6. travnja, u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11.30, a manifestaciju će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Nakon otvaranja manifestacije u palači Milesi otvorit će se izložbeni Salon suvremene kršćanske likovnosti "Ivo Dulčić" i dodjela Velike nagrade Salona "Ivo Dulčić".

Istoga dana u 13 sati u Franjevačkom samostanu fra Ante Antića, poznatijem kao Klerikat, započet će intenzivni tečaj ikonopisanja pod nazivom "Sveti Luka – pisac Kristove blagosti", u sklopu kojega će polaznici za vrijeme trajanja manifestacije izraditi po jednu ikonu pod vodstvom stručnih osoba iz Hrvatske udruge ikonopisaca "Josip Ružić".

Kraj prvoga dana manifestacije u Splitu obilježit će sjajna humorna monodrama "Kako glumiti normalnog čovjeka" u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u 20 sati, u kojoj će Mario Filipi, hrvatski branitelj i stopostotni invalid Domovinskog rata, na duhovit način progovoriti o ratu i njegovim posljedicama, te o ulozi obitelji i vjere u suočavanju s velikim životnim tragedijama.


U Dubrovniku će 6. travnja u katedrali u 19.30 manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a nakon otvaranja uslijedit će koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i akademskog zbora "Pro Musica" iz Mostara.

U Šibeniku će svečani program manifestacije početi u katedrali u 19 sati, gdje će biti održan korizmeni koncert u izvedbi oratorijskog zbora crkve sv. Marka iz Zagreba "Cantores sancti Marci".


Filmski dio programa bit će otvoren 6. travnja filmom "Pavao, Kristov apostol" u Kinoteci "Zlatna vrata" u Splitu, gdje će se do 16. travnja svakoga dana s početkom u 18 izmjenjivati 12 raznovrsnih filmova, a još tri filma bit će prikazana i u Dubrovniku i Šibeniku.


Glazbeni program manifestacije obilježit će niz zanimljivih glazbenih događanja s više stotina sudionika iz cijele Hrvatske, a za splitski dio programa posebno ističemo koncert duhovne glazbe "Miserere" Vokalnog ansambla "Antiphonus" iz Zagreba te koncert "Stabat Mater" Antonija Vivaldija koji će izvesti Splitski gudački kvartet pod ravnanjem maestra Harija Zlodre.

U Dubrovniku, osim koncerta otvorenja, ističemo duhovnu večer Katedralnih madrigalista te koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova iz Dubrovačke biskupije i Dubrovačkog komornog zbora u Dubrovniku, a u Šibeniku koncert dua "Vox Ragusei" pod nazivom "Ave Maria gratia plena" te predstavljanje nosača zvuka "O, Isuse izranjeni".


Svake godine u Splitu nastane i prava utrka za odlazak na besplatan izlet, koji će i ove godine voditi duhoviti i nenadmašni kustos Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu Ljubomir Gudelj, koji je osmislio program "Put u postojbinu Šubića".

Izletnici će se upoznati s bogatom poviješću slavne obitelji Šubić te će obići arheološke lokalitete na području Šibenika, Bribira i Skradina.


Splićani i Šibenčani i ove će se godine susresti u Ružiću u sklopu programa koji se održava u crkvi Presvetog Otkupitelja – grobnici obitelji Meštrović, u suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića, a gdje će biti održan križni put, sveta misa i korizmeni koncert "Milosti je čas" u izvedbi Gradskog pjevačkog zbora "Neuma" iz Drniša.

Dubrovački program obilježit će Noć muzeja u muzejima franjevačkog i dominikanskog samostana te u riznici katedrale.

Kontra sili, kontra mraku

Posebna novost ovogodišnjeg programa su dramski sadržaji: uz monodramu Marija Filipija, u nedjelju, 14. travnja, u HNK-u u Splitu ansambl "Kolbe" iz Zagreba izvest će svoj hvaljeni mjuzikl "Svetac svega svijeta" o sv. Antunu Padovanskom, za koji će se sigurno tražiti karta više.

I u Šibeniku će ove godine biti izveden mjuzikl, ovaj put za najmlađe, i to u subotu, 13. travnja, u 20 sati u šibenskoj katedrali: mjuzikl pod nazivom "Učitelja tražim" izvest će Dječji zbor župe sv. Jakova iz Šibenika.


Niz zanimljivih izložbi manifestacije nastavlja se u Dubrovniku izložbom "Arhitekt Carlo Fontana i kasnobarokne transformacije grada Rima", a u Šibeniku će biti upriličena izložba fotografija hodočasnika Ivice Bote pod nazivom "Put sv. Jakova".


Poseban tim predstavit će Laudato TV, prvu obiteljsku televiziju u Hrvatskoj, u programu pod nazivom "Kontra sili, kontra mraku", na kojoj će gostovati i ovogodišnja dobitnica nagrade "Andrija Buvina" Ksenija Abramović.

U Dubrovniku se posebno ističu predstavljanje knjige mons. Ratka Perića "Nada koja ne postiđuje" o kardinalu Alojziju Stepincu, zatim predavanje "Zapisano u kostima – antropološka analiza kostiju iz arheoloških istraživanja dubrovačke katedrale", te predavanje o arhitektu Carlu Fontani u sklopu istoimene izložbe.


Manifestacija "Dani kršćanske kulture" svečano će biti zatvorena u utorak, 16. travnja, dodjelom nagrade "Andrija Buvina" utemeljiteljici i direktorici Laudato TV-a Kseniji Abramović, koja radom na promicanju kršćanske kulture sredstvima nove evangelizacije već 20 godina vrši velik i važan utjecaj na medijsku i kulturnu scenu u Hrvatskoj.


SOLIN
Program za mlade
U subotu, 13. travnja, bit će upriličen poseban "Program za mlade u Solinu, gradu mladih". U suradnji s Arheološkim muzejom u Splitu u jutarnjim satima bit će "I. mali simpozij Martyres Salonitani" – muzejsko-edukativni program za djecu na Manastirinama i u Tusculumu u kojemu će učenici viših razreda iz osnovnih škola u Splitu i Solinu održati izlaganja o ranokršćanskim mučenicima u čast 125. obljetnice "I. međunarodnog kongresa za starokršćansku arheologiju". U popodnevnim satima u Teatrinu Gradske knjižnice Solin bit će dvije filmske projekcije – u 17 sati animiranog filma za djecu, a u 19.30 igranoga filma za mlade.


NIZ TRIBINA
Pozza, Benediktova opcija...
Bit će održan i niz zanimljivih tribina, među kojima se posebno ističe susret s autorom dviju knjiga-intervjua s papom Franjom "Oče naš" i "Zdravo Marijo": don Marco Pozza, zatvorski kapelan u Padovi, gostovat će na susretu pod nazivom "Moji razgovori s Papom".
Zatim, na tribini pod nazivom "Perspektive kršćanstva: bijeg od svijeta, rastakanje u svijetu ili nešto treće?" gosti predavači razgovarat će o kontroverznoj i popularnoj knjizi "Benediktova opcija", koja od objavljivanja izaziva mnoge rasprave, a u sklopu ovogodišnje manifestacije posjetiteljima će svoj rad predstaviti i Hrvatski čestertonijanski klub iz Zagreba, koji već godinama vrlo uspješno i atraktivno približava lik i djelo jednog od najpoznatijih pisaca i mislilaca 20. stoljeća, Gilberta Keitha Chestertona.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 10:58