Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
OstaloDOSTUPNo s kauča

Vodič kroz splitske kulturne ustanove: Etnografski muzej nudi virtualni obilazak i šetnju po terasi Vestibula, Gradska knjižnica pokrenula aplikaciju

Piše Anja Popović
27. ožujka 2020. - 08:51
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Nakon što su stavili ključ u bravu, brojni muzeji omogućili su virtualni pristup svojim izložbenim postavima i ostalim sadržajima.

Dovoljno je u internetski pretraživač upisati “Google Arts & Culture” kako biste pronašli popis sadržaja diljem svijeta u kojima možete besplatno uživati. Mi smo, stoga, provjerili kako po tom pitanju stoje splitski muzeji, odnosno koje od njih možete posjetiti iz svog doma. Nažalost, neke naše kulturnjake ova je situacija dočekala pomalo nespremne.

- Virtualna šetnja bila je u pripremi i ta se opcija trebala uskoro aktivirati. Mi smo zapravo u procesu promjene naše web-stranice i u sklopu toga bila je predviđena internetska šetnja - kažu nam iz Arheološkog muzeja te dodaju kako su i dalje dostupni javnosti preko telefona ili e-maila.

- Ako nekome treba informacija ili izići u susret, tu smo. Naši djelatnici i dalje rade – poručuju muzealci.

Slične odgovore dobili smo i u Prirodoslovnome muzeju te Muzeju grada, čiji sadržaj možete pratiti isključivo preko službene stranice i njihovih društvenih mreža.

Zato bi, zahvaljujući manjku konkurencije, stranica Etnografskog muzeja ovih dana mogla postati omiljeno “okupljalište” Splićana. Ne samo da već nekoliko godina nude virtualni đir po muzeju, nego se prošetati može i po terasi Vestibula, što bi u ovim trenucima izolacije moglo biti korisno.

Nešto bolju situaciju zatekli smo u drugom kulturnom području - kazalištu. Iako su Splićani prije samo mjesec i pol u velikom broju pristizali u Hrvatsko narodno kazalište kako bi pogledali novi mjuzikl “Bambina”, sada se odlazak u teatar doima kao aktivnost iz nekog davnog vremena. Ipak, to ne znači da na “daske koje život znače” treba potpuno zaboraviti.

HNK tako na svojoj YouTube stranici redovito postavlja videa pod nazivom “Umjetnost u doba korone” i poručuje da se “umjetnost ne može zaustaviti”. Za sada su se, u nešto drukčijem, kućnom izdanju predstavili članovi teatarskog Orkestra, mogli smo vidjeti i ansambl baleta HNK kako trenira, pridržavajući se preventivnih mjera, a prvak Drame Trpimir Jurkić snimio je iz svog doma izvedbu tri kratke pjesme i priče Tončija Petrasova Marovića.

Na novonastalu situaciju vrlo su brzo reagirali iz Gradskog kazališta lutaka i osigurali sadržaj za one najmlađe. U sklopu programa “Kazalište na daljinu” prikazuju neke od svojih najgledanijih predstava, a raspored izvedbi može se pratiti na njihovoj službenoj i Facebook stranici.

Filmska umjetnost također neće ostati zapostavljena s obzirom na to da je kino “Mediteran” omogućio besplatno gledanje čak 22 filma koja su tijekom godina prikazana na Festivalu mediteranskog filma Split, a koja su osvojila nagrade i na svjetskim festivalima. Dovoljno je ući na službenu stranicu kina “Mediteran”, odabrati film i upisati simboličnu šifru – KARANTENA.

Dobra vijest stiže i za ljubitelje knjiga jer su se u Gradskoj knjižnici Marka Marulića prilagodili te pokrenuli aplikaciju za posudbu e-knjiga “ZaKI BOOK”, a članarinu su sa 100 kuna smanjili na 50 kako bi se čitanjem lakše prebrodila ova kriza.

#SPLIT#MUZEJI#GRADSKA KNJIžNICA

Izdvojeno