StoryEditor
OstaloGalerija Fritzl

Hrane nije bilo... Zbrinjavanje djece cresko-lošinjskog otočja krajem Prvog svjetskog rata

Piše Renato Kragić
1. listopada 2020. - 14:00
Rat i suša 1917. uzrokovali su veliku glad u Istri, Dalmaciji i Hercegovini

U Galeriji Fritzi Lošinjskog muzeja postavljena je studijska izložba "Hrane nije bilo… Zbrinjavanje djece cresko-lošinjskog otočja u sjevernu Hrvatsku krajem Prvog svjetskog rata", autorice Marijane Dlačić.

Izložba je posvećena javnosti slabo poznatoj akciji koja se odvijala krajem i neposredno nakon Prvog svjetskog rata, dugotrajnog i iscrpljujućeg rata čije će posljedice osjetiti i civilno stanovništvo izvan ratnih zona.

S jedne je strane gospodarska proizvodnja bila usmjerena na vojne potrebe, a s druge su strane ratne operacije dovele do poremećaja u trgovini i u opskrbi stanovništva.

Teret prehrane stanovništva u velikoj je mjeri bio orijentiran na lokalnu poljoprivrednu proizvodnju koja ni u mirnodopskom razdoblju nije bila dostatna, a tim se otežanim okolnostima u ljeto 1917. godine pridružila suša koja je uzrokovala veliku glad u Istri, Dalmaciji i Hercegovini.

Stoga je pokrenuta akcija spašavanja djece od gladi kojom je rukovodio odbor u Zagrebu, a u Istri, pod koju je spadalo i cresko-lošinjsko otočje, ulogu koordinatora imala je Družba sv. Ćirila i Metoda.

Od Istre do Podravine i Slavonije

Djeca školske dobi privremeno su udomljavana kod obitelji koje su se dobrovoljno javile za primanje djece, a iz Istre su uglavnom smještana na područje Podravine i zapadne Slavonije.

Ne postoje točni podaci koliko je djece poslano, no prema jednom je izvoru iz kotara Lošinj, koji je obuhvaćao i otok Cres te susjedne otočiće, na prehranu otišlo čak 555 djece.

Prvi svjetski rat je završio u studenom 1918. godine, no zbog talijanske okupacije istočne jadranske obale povrat djece nije odmah organiziran nego se pričekalo da se urede granice između Italije i Kraljevine SHS.

Sporazum između dviju država potpisan je tek u studenom 1920. godine, a akcija zbrinjavanja djece službeno je završila u veljači 1921. godine do kada je bilo predviđeno da se sva djeca vrate kućama. Ipak, mnoga su i tada ostala u sjevernoj Hrvatskoj – neka su ostala na školovanju, a neku su posvojili udomitelji.

Izložbom se obilježava 100 godina od završetka ove nedovoljno poznate akcije, a ujedno je poziv svima koji imaju saznanja ili su od svojih predaka čuli nešto o ovim događajima da se jave Lošinjskom muzeju. Izložba ostaje otvorena do 5. prosinca 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. listopad 2020 14:30