StoryEditorOCM
KulturaPogrešna slika

Odluku predsjednice oštro iskritizirali u Omišu: Klapa 'Intrade' odavno je zaplovila komercijalnim vodama, obmanjuju javnost...

14. prosinca 2017. - 17:37

Ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš Mijo Stanić uputio je otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u povodu dodjele Povelje Republike Hrvatske klapi "Intrade", čije je obrazloženje, kako tvrdi, izazvalo zatečenost brojnih klapa koje iz godine u godinu pohode Omiš u borbi za "svjetska" odličja.

U opširnom priopćenju, koje je zbog prostora u dnevnim novinama potrebno kratiti, Stanić se, iako se ne želeći zamjeriti nikome, ipak poprilično oštro, ali i suvislo osvrnuo na ovaj problem u ime stožerne ustanove kad je riječ o očuvanju i razvoju klapskog a cappella pjevanja, koje odnedavno štiti i UNESCO kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Problem je nastao jer u obrazloženju uručene Povelje stoji da se ona dodjeljuje "za osobite zasluge u besprijekornom glazbenom izričaju, izraženoj sugestivnosti izvođenja pjesama te promociji klapskog pjevanja u Republici Hrvatskoj i u svijetu".


'Intrade' plove drugim vodama

– Cijeli je niz klapa koje su, kao osvajačice najsjajnijih odličja na Omiškom festivalu, zaslužile biti u prednosti pred nagrađenima, primjerice klapa "Trogir", prema mišljenju mnogih najbolja klapa svih vremena. Klapa koja je nagrađena s vaše strane jedino je odličje u Omišu, i to ne najsjajnije, u kategoriji za najbolju klapu osvojila prije 32 godine, a u istoj kategoriji se ne natječe već 17 godina.

Klapa "Intrade" odavno je napustila "Omiš" i izvornu klapsku pjesmu, te zaplovila nekim drugim, komercijalnim vodama. Iako im pravo na to nitko ne osporava, sporno, ili u najmanju ruku nespretno sročeno ispada obrazloženje dodijeljene im Povelje. Takvo kakvo jest, ono zbunjuje javnost i daje pogrešnu sliku o onome što klapska pjesma prema svojoj definiciji jest, a u odnosu na ono što odlikovana "klapa" danas prezentira. Ono dovodi u pitanje i status klapske pjesme na UNESCO-ovoj listi svjetske nematerijalne baštine – napisao je ravnatelj FDK, uz napomenu:

– Volio bih da griješim, pa da sljedeće godine, nakon dugo vremena, klapu "Intrade" vidimo kao posebne goste jedne od večeri 52. Festivala dalmatinskih klapa, i to u izvođenju iskonske klapske baštine. Poziv vrijedi i za brojne druge sastave koji se predstavljaju kao "klape", a pritom posve zapostavljaju a cappella glazbeni izričaj.

Također vrijedi i za one vokalno-instrumentalne sastave koji, što je još tužnije, nikada nisu ni zapjevali a cappella, a predstavljajući se kao "klape" obmanjuju cjelokupnu javnost. (...)

Ako istinski volimo i cijenimo našu domovinu, ne bismo li trebali prezentirati ono što je izvorno hrvatsko, po čemu smo priznati u svijetu i čime čuvamo naš nacionalni identitet? Klapska a cappella pjesma to svakako jest – poručio je Stanić predsjednici.

 

Bralić
Tomislav Bralić: Nas je 'Omiš' uvijek zakidao, ali ne ljutimo se
Tomislav Bralić, kao zaštitno lice klape "Intrade", kratko nam je kazao da razumije reakciju FDK i da se ni na koga ne ljuti.
– Ne vjerujem da bi itko odbio tako značajno priznanje dodijeljeno od predsjednice Republike Hrvatske, pa smo ga i mi objeručke prihvatili. Pritom nije ni važno što je pisalo u obrazloženju, koje smo pročitali naknadno, bitno je da se netko sjetio onoga što radimo i na taj je način dano priznanje svim klapama. Imamo svoj put i nikome se ne miješamo u posao – tvrdi Bralić, koji ipak nije odolio kazati kako su od Omiša odustali jer nisu imali prijem poput ostalih, dok su pojedine klape zahvaljujući znakovitim voditeljima privilegirali, a njih se, tvrdi, uvijek zakidalo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 06:21