StoryEditorOCM
Glazbane propustite

Sprema se spektakularno finale omiškog festivala: naša ‘pisma‘ jedinstvena je u svijetu, tradiciju slavi i ova delicija

Piše Sara Šarić
18. srpnja 2024. - 08:15

Sezona ljetnih događanja na dalmatinskoj obali već se ozbiljno zahuktala. Nema grada ni manjeg "mista" koje u srpnju ne okuplja veći broj domaćih i furešti na svoje tradicionalne festivale i događanja, kako bi uistinu osjetili pravi duh grada. Mnogi zabavni programi oda su bogatoj kulturnoj baštini naše regije u kojoj se najviše ističu ova dva dragulja – Festival dalmatinskih klapa u Omišu i poljički soparnik.

Kultura i gastronomija oduvijek su išli zajedno... Stoga su ovaj festival i jelo ponosni čuvari tradicije i kulturnog identiteta ovog područja. Ne samo da predstavljaju povijesnu vrijednost, već i nose sa sobom jedinstvenu priču o ljubavi, entuzijazmu i očuvanju identiteta ovog kraja. 

image

Festival dalmatinskih klapa u Omišu

/Tommy

FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA

Grad na Cetini već je 57 godina sidrište izvorne klapske pjesme koju je, kao nematerijalno kulturno dobro, na ponos svih Omišana, prepoznao i zaštitio UNESCO. Iako se danas pjeva diljem svijeta, izvorna klapska pjesma isključivo je dalmatinska. Nastala je prije više stotina godina spontanim okupljanjem prijatelja koji su večeri pune smijeha i vina obvezno završavali – pjesmom.

image

NATIVE za Tommy - Jedinstveni događaji, jedinstveni okusi - Festival dalmatinskih klapa Omiš

/Tommy

Danas se generacije i generacije klapaša, i onih uz more i onih iz kontinentalne Hrvatske, okupljaju na tradicionalnom omiškom festivalu, koji je najzaslužniji za očuvanje i razvoj klapske pjesme kao hrvatske kulturne baštine – te prvenstveno baštine Dalmacije. Prije početka omiškog festivala 1967. godine pojam klapa i nije bio definiran u glazbenom smislu. Klapa znači ekipa, društvo i prijatelji. Međutim danas se pojam klapa definira kao vokalna skupina pjevača koja je definirana upravo na omiškom festivalu.

image
/Tommy

NAŠA PISMA JEDINSTVENA JE U SVITU

Glazba koja se probija kalama grada mnogima je prva asocijacija na ovo područje. Mnogi turisti i zaljubljenici u Omiš reći će kako je grad najljepši u srpnju te kako se baš sada, u sparnim ljetnim noćima, može osjetiti pravi domaći šušur i mediteranski duh grada. Festival svake večeri okuplja mnoštvo posjetitelja koji uživaju u čarima naše baštine. Svuda po svijetu ima vokalnih i drugih sastava, ali nigdje nema takvog načina pjevanja kao što je izgrađeno u Dalmaciji. 

image
/Tommy

Tradicija je identitet Omiša. Po tome se prepoznaje i po njoj je karakterističan... A gdje ima zabave ima i vrhunske domaće spize koja je istinski gušt svakog Dalmatinca. Mnoga ljetna tradicijska događanja vežu se za autohtone okusa Dalmacije, a jedno tradicijsko jelo, svima nama posebno drago, postalo je turistička atrakcija te specijalitet u kojemu će svi klapaši ove godine uživati iza svog nastupa.

POLJIČKI SOPARNIK

Usitnjeni listovi blitve pečeni između dva tanka sloja najosnovnijeg tijesta – to je, najjednostavnije opisano, soparnik, autohtono jelo iz Poljica te još jedan simbol kulturne baštine ovog kraja, koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi zaštićene nematerijalne baštine.

Unatoč jednostavnom opisu, soparnik je ipak puno više – on je tradicija u svakom zalogaju i, sa sigurnošću možemo reći, ponos dalmatinske kužine. Na području južno od Splita, u brdima iznad Omiša, gdje su danas Poljica, a nekada je bio prostor Poljičke Republike, ovo se jelo priprema još od vremena Turaka. Oduvijek je bilo seljačko, sirotinjsko i posno jelo koje se pripremalo od uvijek dostupnih namirnica. Ime je dobilo po riječi "sopar", starom nazivu za pepeo pod kojim se tradicionalno peče. Upravo žar kojim se pokrije, a koji se naravno poslije pomete, daje mu poseban okus

Priprema se na isti način već stotinama godina, prenoseći se s koljena na koljeno. Dugo je bio gotovo pa zaboravljen, no posljednjih dvadesetak godina tradicionalna proizvodnja je ponovno oživjela. Danas gotovo da nema svadbe i fešte u kraju bez ove delicije na stolu.

SRCE KULTURNE BAŠTINE

Festival dalmatinskih klapa u Omišu i poljički soparnik predstavljaju srce kulturne baštine Dalmacije. Čuvajući svoj identitet ponosno predstavlja svoju bogatu tradiciju svijetu. Jedinstvene događaje uvijek prate jedinstveni okusi, a to najbolje zna Tommy koji je ponosni generalni sponzor omiškog festivala već dugi niz godina. Tommy brižno čuva domaće i tradicionalno na koje smo toliko ponosni i s razlogom je bio i ostao, naše misto za tradiciju

STRAST PREMA DOBROJ SPIZI

Destinacija se ipak poznaje i po svojim tradicijskim jelima, a naša je kao stvorena za prave gurmane. Turisti guštaju u autohtonim jelima i simbolima dalmatinske kužine, a nekad je, uz čašicu vina, najslađe uživati u platama i grickati sireve.

Tommy nastavlja svoju tradiciju brižnosti i ljubavi prema kupcima kroz brend Delicato, koji nudi vrhunske delikatesne proizvode izvornih hrvatskih i mediteranskih okusa. S velikom većinom proizvoda koji čine vrhunski domaći suhomesnati proizvodi i sirevi, Delicato linija proizvoda donosi harmoniju okusa idealnih za ljetne večeri i druženja.

image
/Tommy

Ističući svoje najveće prednosti – strast prema dobroj "spizi" te kvalitetu i svježinu samih proizvoda, Delicato nije samo hrana, već iskustvo koje se dijeli s obitelji i prijateljima, donoseći ljubav i tradiciju u svaki zalogaj. Delicato proizvodi su stvoreni s pažnjom i posvećenošću prema tradiciji, baš kao i festival.

Ovog vikenda održavaju se završne večeri festivala na omiškoj pijaceti, stoga nemojte propustiti priliku uživati u dalmatinskoj pismi, romantičnom ambijentu i druženju.

Sadržaj je nastao u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i Tommyja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2024 16:40