StoryEditor
KulturaIn memoriam 1936. - 2019.

Odlazak vrhunskog karakternog glumca i 'šekspirijanca' Alberta Finneya

Piše Jakov Kosanović
8. veljače 2019. - 17:58
rgx time: 8.2015991210938E-5

Legendarni britanski glumac Albert Finney preminuo je u petak u dobi od 82 godine, u kratkom priopćenju prenosi BBC. Jedna od onih nepravdi filmske povijesti namjestila je slučaj da je britanski glumac bio pet puta nominiran za Oscara, ali nijednom nije ponio doma zlatni kipić Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti.

Doma je, međutim, bio etablirani šekspirijanac, koji je karijeru započeo već 1956. godine, odmah nakon završetka studija glume u Londonu, postavši član uglednog kazališta Royal Shakespeare Company.

Nakon uspjeha u predstavi "Lažov Billy", prema dramaturgiji Keitha Waterhousea i Willyja Halla, 1960. debitira na filmu "Zabavljač" Tonyja Richardsona.

U generaciji tzv. "gnjevnih mladih ljudi" postaje jedan od tipičnih i najpopularnijih glumačkih lica u filmu "Subotom uvečer, nedjeljom ujutro" Karela Reisza, u kojem tumači mladog tvorničkog radnika koji živi za vikend opijanja i tučnjave, i poneku komplikaciju na emotivnom planu.

Film je postigao velik uspjeh, podijeljen među publikom i kritikom, vinuvši mladog Finneyja u zvijezdu britanskog filma. To je ujedno bio i početak liste novih, kazališnih glumaca na filmskoj špici, koji su podrazumijevali drukčiji filmski realizam, socijalno i poetski naglašeniji.

Golobradi buntovnik

Tipologiju golobradog buntovnika nastavlja u filmu "Tom Jones", opet u režiji Tonyja Richardsona, u kojemu tumači nezakonito dijete slugu kojeg odgaja seoski plemić.

U filmu koji je postigao veliki međunarodni uspjeh Finney ne osvaja nijedan od njegova četiri Oscara, ali mu zato ne promiče nagrada u Veneciji. U filmu "Noć mora pasti" Karela Reisza iz 1964. godine utjelovljuje psihopatskog ubojicu, a u detektivskom filmu "Šunjalo" Stephena Frearsa iz 1971. glumi sanjarskog privatnog istražitelja.

Manje je poznato da je Finney uz glumu i režirao; čak i s uspjehom u filmu "Charlie Bubbles" iz 1967. godine.

Međutim, na spomen glumčeva imena publici srednje dobi na pamet će prije svega pasti karakterne uloge, kao što su one u mjuziklu "Annie" Johna Hustona iz 1982. godine, u kojoj tumači bogatog koliko oportunog industrijalca, Annienog udomitelja, te u dramama "Garderobijer" Petera Yatesa iz 1983. i u Hustonovim "Pod vulkanom" iz 1984. godine.

Ostale važnije uloge daje u Figgisovoj "Browningovoj verziji" 1994. godine, te u Soderberghovoj "Erin Brokovich" iz 2000., dok su mu zadnja važnija pojavljivanja bila u ulogama negativca u Bourneovoj franšizi, te u predzadnjoj epizodi Bonda, Skyfall (2012.), u kojoj tumači starog čuvara lovišta na obiteljskom imanju britanskog agenta.

Uzrok smrti poznatog britanskog glumca nije poznat u trenutku pisanja ovog teksta, ali zna se da mu je bio dijagnosticiran rak bubrega 2011. godine. Premda je bio jedno od najpoznatijih lica britanskog teatra i filma, nikad nije držao do javne prezentacije, pa je tako, kaže legenda, odbio i kraljevsku dodjelu viteštva.

Izdvojeno