StoryEditor
Kulturaomiški festival u očima ravnatelja

Odaziv publike skoro stopostotan, stižu mlade klape, pjevalo se do svanuća...

Piše Jasenka Leskur
21. srpnja 2019. - 21:57

Na omiškom Trgu sv. Mihovila skupljaju se električni kabeli i stolice gledališta, a na obližnjem štekatu "ispod žižule", gdje su proteklih mjesec dana klapaši znali i zoru dočekivati, izmjenjuju se dojmovi - završen je još jedan Festival dalmatinskih klapa. Podijelile su se nagrade: pjevači "Vinčaca" iz Novog Vinodolskog odnijeli su kući "Zlatni štit" - četvrti po redu! - a večer prije Splićanke iz "Orce" obranile su ugled dalmatinskog pjevanja, jer su članovi žirija njihovo izvođenje pjesama "Uljenica moje matere" i "Na Neretvi vodi ladnoj" ocijenili najvišim ocjenama. "Vinčace" su prosudbeno povjerenstvo kupili otpjevavši "Zaspao je lipi Ive" i "Mare", a obje prvonagrađene klape su na pozornicu izašle posljednje u nizu - zahvaljujući bodovima iz izlučnih večeri - pa bi se moglo reći da je finale klapskog natjecanja proteklo, zapravo, očekivano.

I Srebrni i Brončani štit odnijeli su klapaši iz Zagreba: pjevači "Stine" i "Bošketa", dok su kod pjevačica slavile još jednom Splićanke, pa Puljanke: klapašice "Luše" i "Teranke". Stručno ocjenjivačko povjerenstvo radilo je u sastavu: mo. Mojimir Čačija, Mićo Friganović, prof. Blaženko Juračić, mag. art Marijo Krnić, dr. sc. Marko Rogošić, dr. sc. Mirjana Siriščević i prof. Velebit Veršić.

Kad je riječ o simpatijama publike, Zlatni leut je ostao kod kuće, u Omišu, jer je dodijeljen pjevačima "Oneuma" iz Omiša, a mještankama, curama iz "Mirabelle CZK" uručen je Brončani leut. Srebrni leut odnijeli su "Bošket" u Zagreb, Brončani "Contra" u Split, a kod pjevačica Zlatni leut su odnijele Splićanke "Luše", a Srebrni "Ankora" u obližnju Podstranu. Summa summarum: klapaši "Bošketa" i klapašice "Luša" Omiš su napustili sa po dvije nagrade u rukama.

- Finale 53. po redu Festivala dalmatinskih klapa karakteriziralo je vrlo kvalitetno pjevanje, ujednačeni nastupi klapa koje su ocjenjene najboljima - komentira ravnatelj FDK Omiš, prof. Mijo Stanić.

- Naime, redoslijed izvođenja i nagrađenih nije se na kraju puno promijenio. Izuzetno dobro finale s deset ženskih klapa, naročito u drugom dijelu večeri, te natjecanje jedanaest sjajnih muških klapa, od prve po redu, zadarske "Kalete" do pobjednika, klape "Vinčace". Oni su se izmijenili na vrhu sa "Stinama", ali mimo ovih koji su već jako dobro poznati, dolaze i nove klape.

Evo, lanjske debitantice ove godine su već u borbi za nagrade, tako da se ne bojim za budućnost klapske pisme.
I publika i izvođači kažu nam da je organizacijski Festival protekao jako dobro, a iza nas je 12 cjelovečernjih koncerata u natjecateljskom i revijalnom programu. Sadržajno je bilo bogato, osim natjecanja klapa održana je izuzetna autorska večer Kreše Magdića i Jakše Fiamenga, sjajan koncert "Zagreb Omišu" kao spoj pjesama sjevera i juga, te večer naših iseljenika kojima smo organizirali četverodnevni boravak u Hrvatskoj, zbog čega su bili presretni. Svaku je večer popunjenost gledališta bila iznad 90 posto, a finale - kao i uvijek - dupkom puno. Ispod stare žižule atmosfera je bila jako dobra i barem dvije klape su uvijek dočekivale tamo svitanje. Sve skupa, lijepo je bilo - zadovoljan je ravnatelj FDK.

Mimo dobro poznatih klapa, dolaze i nove. Svaku večer popunjenost gledališta bila je iznad 90 posto, atmosfera je bila jako dobra - kaže ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Mijo Stanić.

Izdvojeno