StoryEditor
KulturaStudio -21-

Na Sućidar će se dokotrljati 'Nule' Jakova Žapera i praznim prostorom ništice ispuniti sve angažiraniju umjetničku galeriju na rubu grada

Piše Jakov Kosanović
29. listopada 2019. - 09:00

Od četvrtka, 31. listopada u 20 sati, galerija "Studio -21-" će u organizaciji Udruge za kulturu "Beat" ugostiti izložbu pod naslovom "Nule", autora Jakova Žapera. Izložba se može pogledati do 10. studenoga.

"Prostor je jedinstven kao što je jedinstvena i misao. Biti zaista bogat znači imati prostor. Veliku praznu misao. Živjeti u velikom praznom prostoru. Ali, ako se nije moguće približiti ovom idealu, i ako netko osjeća da ne može živjeti bez prečke na koju će objesiti sve svoje stvari, u tom je slučaju bolje da je spremište sasvim odvojen prostor.

Dislociranje. Težnja da se ima spremište na izvjesnoj udaljenosti od mjesta stanovanja. Nastojanje da se izbjegne neugodan osjećaj da stanujete u blizini jedne vrste skladišta označenih – odbačenih stvari. Distanca." Zapisao je to kustos Toni Horvatić u uvodniku izložbe, koji je i sam grafički spremljen u nulu, prazni prostor.

Od Vrpolja do Melbournea

Inače, Jakov Žaper rođen je 1956. u Vrpolju, a u Splitu završava srednjoškolsko obrazovanje na grafičkom odjelu u Školi za primijenjenu umjetnost.

Nakon toga upisuje Likovnu akademiju u Zagrebu, gdje je 1982. diplomirao u klasi profesora Alberta Kinerta, u zvanju akademski slikar – grafičar.

Nakon Akademije postaje suradnik na Majstorskoj radionici JAZU-a profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera, gdje radi do 1984. godine.

U tom razdoblju sudjeluje na Salonu mladih, Zagrebačkom salonu, Riječkom bijenalu, Bijenalu crteža u Rijeci, Splitskom salonu, kao i na Bijenalu jugoslavenske grafike mladih, na kojem je dobitnik prve nagrade, te ostvaruje samostalnu izložbu.

Od 1982. do 1985. zaposlen je kao grafički dizajner u tvornici "Josip Kraš" u Zagrebu, te u isto vrijeme surađuje s izdavačkom kućom "Logos" iz Splita na opremi knjiga.

Od 1985. do 1991. zaposlen je na grafičkom odjelu Škole za primijenjenu umjetnost u Zagrebu, gdje 1989. postaje voditelj grafičkog odjela. Nakon toga odlazi u Australiju, gdje izlaže u Nacionalnoj galeriji Melbourne, galeriji City of Yarra, galeriji RMT, galeriji Napier, galeriji Counighan, galeriji Conical, a izvan Australije i u galerijama Agora New York, Prix Ars Electronics Linz Austrija i drugima. Nakon povratka u Hrvatsku 2008. zapošljava se na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Rijeci u zvanju višeg umjetničkog suradnika. 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 12:28