StoryEditor
Kultura'WARRIOR'

Na Bruce Leejevu putu: fanovi koje je razočarao friški Tarantinov tretman akcijske legende doći će na svoje serijom 'Ratnik', iako je upitno bi li pokojni majstor kung fua odobrio scene ultra krvave šore i eksplicitne ševe

Piše Marko Njegić
14. rujna 2019. - 13:25
warrior

Nemali broj fanova Brucea Leeja nije s odobravanjem reagirao na sporni portret akcijske legende i majstora borilačkih vještina u Tarantinovom najnovijem (i izvrsnom) filmu "Bilo jednom u... Hollywoodu". "Lako" za to što je Tarantino prikazao Leeja kao prčevitog, arogantnog tipa (glumi ga Mike Moh) koji se hvali da bi razvalio Cassiusa Claya i da su njegove ruke kao "smrtonosno oružje".

Jer, priča se da je Lee znao imati stav napuhanka, mada je dvojbeno da je provocirao borbe. Kap koja je prelila čašu obožavatelja bila je scena kad hollywoodski kaskader (Brad Pitt) dobrano načne auru Leeja kao nepobjediva junaka i njegovim tijelom ostavi udubinu na vratima obližnjeg automobila nakon što ukrste šake.

"Once Upon a Time In... Hollywood" je, naravno, samo film i Pittov kaskader može pobijediti koga god treba ako Tarantino tako poželi i shodno tome zamisli akcijsku scenu, ali svejedno, bilo je to neugodno iznenađenje za fanove lika i djela pokojna velikana. Tim više što dolazi od nekoga tko se kune u Leeja kao akcijskog heroja i kung fu akciće kojima je, paradoksalno, odao lijepu posvetu u "Kill Billu 1".

Na sreću onih koje je razočarala scena u "Bilo jednom u... Hollywoodu", Lee je dobio pristaliji tretman u ovogodišnjoj Cinemaxovoj TV seriji "Ratnik". Nedvojbeno i zato što je serija "Warrior" nastala iz Leejeva pera - prema njegovoj ideji, odnosno nekadašnjim zapisima.

Naime, prije nego što se proslavio s hitovima "Šaka bijesa", "Na zmajevu putu" i posebice "U zmajevu gnijezdu" (te posthumno "Posljednja igra smrti"), Lee je napravio koncept za akcijski projekt "Ratnik", istočnjački vestern o kineskom majstoru borilačkih vještina u Kineskoj četvrti San Francisca krajem 19. stoljeća, gdje će (još uvijek divlji) zapad upoznati s kung fuom.

Početkom sedamdesetih, međutim, studiji nisu smatrali da jedan Azijat može ponijeti glavnu ulogu, već samo sporednu, po mogućnosti pod maskom (Lee kao pomoćnik Kato, "Green Hornet"). Sličan koncept je stoga zaživio u seriji "Kung Fu" s Davidom Carradineom, a "Warrior" umro s Leejem.

Oživio je tek 46 godina nakon njegove smrti, kad je kćerka legende Shannon Lee pronašla očeve napise i prodala prava Cinemaxu, tj. Jonathanu Trooperu ("Banshee") koji je postao kreator serije u izvršnoj produkciji Justina Lina ("Fast&Furious 3-6", "Star Trek Into Darkness").

Trooper je prilagodio Leejev koncept "Ratnika" novomilenijskoj "serijskoj" produkciji. Cilj mu je bio da nastavi tamo gdje je stao također njegov i Cinemaxov "Banshee" te AMC-jeva serija "Into The Badlands", (zasluženo) otkazana nakon treće sezone. I u ovoj seriji imamo ratove klanova bandi čiji se članovi znaju tući.

Možda bi "Bande New Yorka" i "Peaky Blinders" izgledali kao "Ratnik" da su likovi Leonarda DiCaprija i Daniela Day-Lewisa te Cilliana Murphyja trenirali kung fu. Serija posjeduje vibru "Peaky Blindersa", u jednoj sceni, s krvavim uličnim sudarom dviju bandi, direktno se referira na Scorseseov film s primislima na Carpenterovu "Veliku gužvu u Kineskoj četvrti", a najviše na (Leejeve) borilačke akcijske klasike.

Junak serije Ah Sahm (Andrew Koji) odjeven je u odoru sličnoj Leejevoj iz "Fist Of Fury" i solidno "skida" njegove manire i pokrete. On reagira na nepravdu, brani dame u nevolji, kuša svoju krv kad ga netko uspije udariti i stišće šaku u krupnom planu. K tome, jedan od likova se zove Bolo kao Bolo Yeung ("U zmajevu gnijezdu", "Krvavi sport").

Jasno, serija ima i neke "autorske" dodatke, tipa da zapuše zvuk povjetarca prije tučnjave, te je općenito namijenjena publici upoznatoj s modernim (akcijsko-borilačkim) serijama i filmovima poput "Racije" od koje je preuzela dojmljivog Joea Taslima.

Serije prednjače po utjecaju naracije, ali i "dobitne" kombinacije "golotinja + nasilje" koja je nerijetko samosvrhovita i ubačena u priču samo zato što TV danas sve trpi i sve je dopušteno, a u drugi plan potiskuje (aktualni) društveno-politički kontekst rasnog identiteta i imigranata u SAD-u slično "Teroru 2", stranaca druge boje kože automatski zavedenih pod "foreign criminal element".

Priča je "leejevski" kratka i jednostavna, no serijski produžena i zakomplicirana s bezbroj tokova radnji. Sahm dolazi u Ameriku pronaći svoju sestru Mai Ling (Diane Doan), no tamo će se naći u ratu rivalnih kineskih bandi, spletom okolnosti stupiti u jednu od njih, doznati da je njegova seka u vrhuški druge, zaljubiti se u suprugu Penelope (Joanna Vanderham) pokvarenog gradonačelnika Samuela Blakea (Christian McKay)...

To je samo djelić podzapleta "Warriora" koji se ugleda na hit-seriju "Game Of Thrones" u pogledu seksanja i mesarenja, nipošto Leejev film "Game Of Death" u kojem je bilo manje krvave šore, tek nešto šege, a nimalo ševe, posebice ne ovako (s)eksplicitne.

Da Lee oživi i vidi "Ratnika", dvojbeno je bi li odobrio taj aspekt serije, izvorno zamišljene u formi tradicionalna vesterna na "martial arts" način, a realizirane kao profani, kung fuovski "Deadwood" koji, srećom, vidi dalje od golih grudi, za razliku od nekih likova.

"Warrior" je najbolji kad je fokusiran na klasičnu borilačku akciju prilagođenu 2019. godini. Koreograf Brett Chan napravio je dobar posao, osobito u trećoj (makljaža u zatvorskoj ćeliji) i devetoj epizodi (časni megdan a la "Bloodsport" i "Kickboxer"), s akcijskim scenama u čast Leeja i žanra. Leejevu zamisao najviše je ispoštovala ponajbolja peta epizoda s obranom "saloona" od revolveraša. Svojevrsni kung fu "Rio Bravo".

Druga sezona već dogodine

Druga sezona "Ratnika" je brzinski odobrena i trebala bi se početi prikazivati na Cinemaxu negdje u travnju 2020. godine.

#SERIJE

Izdvojeno

07. srpanj 2020 21:30