StoryEditor
Kultura'BORN TO RUN'

Milijuni fanova ga čekaju: Bossova autobiografija od utorka u prodaji

Piše Jasenka Leskur-Staničić
26. rujna 2016. - 20:43
Bruce_Springsteen

Milijuni zaljubljenika u stihove i glazbu Brucea Springsteena diljem svijeta s velikim nestrpljenjem iščekivali su njegov prozni prvijenac – autobiografsku knjigu naslovljenu "Born to Run", koja će u Hrvatskoj biti na tržištu u isto vrijeme kada i englesko izdanje, 27. rujna. Hrvatski izdavač, Profil knjiga, predstavljanje organizira u Zagrebu, a o njoj će govoriti urednica Adriana Piteša, kao i prevoditelji Lada Furlan Zaborac, inače basistica Bambi Molestersa, i Dražen Čulić iz Splita.

Iskren i duhovit

Bruce Springsteen autobiografiju je počeo pisati 2009. godine, nakon što je sa svojim "E Street Bandom" nastupio u američkom megaspektaklu, u poluvremenu Super Bowla, potaknut snažnim uzbuđenjem tijekom nastupa u takvom showu.

Tijekom proteklih sedam godina posvetio se pisanju priče svog života unoseći u nju istu onu iskrenost, humor i originalnost koja se prepoznaje u njegovim pjesmama. Sprinsteen opisuje odrastanje katolika u Freeholdu, u New Jerseyju, između poezije, opasnosti i mraka koje su hranili njegovu maštu vodeći do, kako sam kaže, velikog praska – prvog nastupa Elvisa Presleyja u emisiji Eda Sullivana.

Živo se prisjeća neumorne vožnje da postane glazbenik, ranih dana kao kralja barskih bendova u Asbury Parku i uspona "E Street Banda".

Razoružavajućom iskrenošću prvi put opisuje i priču o osobnim borbama koje su inspirirale njegove najbolje radove, poput pjesme Born to Run. Piše o siromaštvu u kojemu je odrastao, teškom odnosu s ocem, svojoj obitelji, liječenju od depresije, o propalim vezama i braku s glumicom Julianne Phillips, kao i svakodnevici s drugom suprugom, glazbenicom Patti Scialfa, s kojom ima troje odrasle djece.

"Rijetko je koji izvođač ispričao vlastitu priču s toliko snage i zamaha", kaže zagrebački izdavač. "Poput brojnih njegovih pjesama, Thunder Road, Badlands, Darkness on the Edge of Town, The River, Born in the USA, The Rising i The Ghost of Tom Joad, navedimo samo neke, autobiografija Brucea Springsteena napisana je liričnošću jedinstvenog umjetnika i mudrošću čovjeka koji je duboko razmišljao o svom iskustvu.“

'Tko drži volan'

A evo kako se ovaj 67-godišnji američki glazbenik izrazio o svojoj knjizi u intervjuu koji se našao na naslovnici Vanity Faira ovog mjeseca, koristeći sebi svojstvenu metaforu:

- Jedna je od poanti moje knjige da tko god da si bio ili gdje god boravio, to ostaje dio tebe. Uvijek zamišljam auto: sve što si ti, u njemu je. Novi dio tvoje osobnosti može ući, ali ono staro nikada ne izlazi. Najvažnije pitanje je – tko drži volan u rukama u ovom trenutku?

Knjiga "Born to Run" u Hrvatskoj izlazi u mekom uvezu i na 544 stranice, po cijeni od 159 kuna.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 19:01