StoryEditorOCM
Showbizbruce springsteen

Rock legenda ima 75, a skače i izgleda kao mladić! Kune se da ima zavidnu liniju i zdravlje jer se drži ovog pravila

Piše Marija Čović
21. listopada 2024. - 14:46

Zbog problema s glasom proljetos je legendarni Bruce Springsteen morao odgoditi nekoliko europskih koncerata svjetske turneje na kojoj je sa svojim The E Street Bandom. Od konca listopada Bruce i ekipa će svirati po Kanadi, a u Europu se ponovno vraćaju na proljeće sljedeće godine, za kad su zakazani i novi termini odgođenih koncerata.

image

Bruce Springsteen i The E Street Band u Stockholmu u srpnju ove godine

Magnus Lejhall/Afp

S obzirom da karijera 75-godišnjeg Springsteena traje već desetljećima, a poznat je po energičnim nastupima na koncertima koji ponekad traju i više od tri sata, mnogi se pitaju kako uspijeva održati vitku liniju, formu i energiju u godinama koje najčešće nazivamo ‘trećom životnom dobi‘.

Vrhunac zdravlja

Za razliku od brojnih kolega, Springsteen nikad nije imao posla s drogama, a u najnovijem intervjuu za The Times, Bruce kaže kako je sada zapravo na vrhuncu zdravlja i pojašnjava kako to ostvaruje. Na pitanje je li istina da jede samo jedan obrok dnevno, kazao je kako je to uglavnom točno.

Ujutro pojede nešto voća i potom samo večeru, kaže kako je to ono što ga održava efikasnim i fokusiranim, uspješnim. Liječnici vjerojatno ne bi baš preporučili takav način prehrane, ali Springsteen kaže kako razlog zbog kojeg uspješno održava toliko dugih koncerata leži u dovoljno vremena između koncerata, što opisuje kao najveću promjenu koja je došla s godinama.

- Tako možemo nastupati u vrhunskoj formi, a to je ono što želim u ovom trenutku. Ne želim izaći na pozornicu umoran – kaže Boss, koji je i lanjskog rujna odgodio sve koncerte do kraja godine zbog peptičkog ulkusa.

image

Bruce Springsteen u travnju ove godine na koncertu u Inglewoodu u Kaliforniji

Amy Sussman/Afp

Radi se o ranicama koje nastaju na sluznici probavnog trakta. Bolest se najčešće javlja u gornjem dijelu probavnog trakta, u želucu ili dvanaesniku, prema statistikama svaka deseta osoba u zapadnom svijetu razvije čir tijekom života, a dva najčešća uzročnika su bakterija Helicobacter pylori i nesteroidni antireumatici.

Nakon nekoliko mjeseci liječenja Springsteen se vratio na pozornicu u dobroj formi, a u jednom razgovoru kazao je kako su ga bolovi u stomaku onemogućavali u pjevanju i to je potrajalo dva-tri mjeseca. Najviše se bojao, priznao je, da više nikad neće moći pjevati i nastupati, ali sada je ponovno u vrhunskoj formi.

Premda je svojevremeno pretjerano uživao u fast foodu, prešao je na uglavnom vegetarijansku prehranu, a tri puta tjedno vježba s utezima i trči do deset kilometara na pokretnoj traci.

Supruga ima multipli mijelom

U karijeri je prodao više od 140 milijuna albuma, osvojio 20 nagrada Grammy, dva Zlatna globusa, posebnu nagradu Tony i Oscara za najbolju originalnu pjesmu za skladbu "Streets of Philadelphia" iz filma "Philadelphia". Brucea je 2010. magazin "Rolling Stone" uvrstio na 23. mjesto liste sto najvećih glazbenika svih vremena, opisavši ga kao utjelovljenje rock & rolla, a njegovo se bogatstvo procjenjuje na oko 650 milijuna dolara.

image

Bruce Springsteen i Patti Scialfa na koncertu u Barceloni 2003. godine

Lluis Gene/Afp

Springsteen je u najnovijem intervjuu govorio i o zdravstvenom stanju svoje supruge Patti Scialfa, koja je članica The E Street Banda od 1984. godine, a njih dvoje su u braku od od 1991. godine. Nedavno je 71-godišnja Patti otkrila da joj je prije nekoliko godina dijagnosticiran multipli mijelom, zloćudna bolest koštane srži.

Zbog bolesti joj je bilo teško nastupati, to je bio razlog zbog kojeg više ne ide na turneje, a Bruce je sada kazao kako su joj "zaista dobri doktori jako puno pomogli". Kod Patti je bolest, prema riječima njezinog supruga, izazivala intenzivan umor, ali se sjajno s time nosi, pronašli su načina da tu i tamo odradi nekoliko pjesama, a važno je i da obožavatelji znaju što se događa jer je nisu vidjeli pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 14:47