StoryEditor
Kulturaizvanredna prilika

Mihanović daruje grafike za borbu protiv raka

Piše PSD.
1. rujna 2014. - 22:27
Kolekcionari i ljubitelji umjetnosti imat će za nekoliko dana u Zadru izvanrednu priliku kupiti grafike velikog hrvatskog slikara Zvonimira Mihanovića po znatno nižim cijenama nego na tržištu umjetnina. Prodaju Mihanovićevih grafika u zadarskoj Gradskoj loži u četvrtak 4. rujna organizira Liga protiv raka Zadar, a otvorenju izložbe prisustvovat će i sam Mihanović čije se slike u svijetu prodaju u rasponu od 150 do 300 tisuća dolara.

Splićanin Zvonimir Mihanović svojim je hiperrealističnim prikazima dalmatinskih motiva, slikanima uglavnom u tehnici ulja na platnu, postigao svjetsku slavu i jedan je od najprodavanijih i najskupljih umjetnika na svijetu.

Slab odaziv na preventivne preglede

- Iznenadilo nas je s koliko je dobre volje prihvatio da daruje devet grafika i da Liga protiv raka organizira u Zadru prodajnu izložbu. Sav prihod od prodaje ide na račun Lige i mi ćemo tim novcem pomoći Odjelu onkologije zadarske bolnice, kojem je nova oprema nužno potrebna – kazala je Mirka Batur, objasnivši da Mihanović zapravo daruje devet motiva, s obzirom na to da se svaka grafika može veći broj puta reproducirati.

To znači da više posjetitelja izložbe može odabrati jednu od izloženih devet grafika i svakome od njih će biti prodana jedna reprodukcija istog motiva.

- Broj reprodukcija ne ide, dakako, unedogled, ali s devet izloženih grafika, točnije motiva, vjerujemo da ćemo pokriti potražnju za njegovim djelima. Minimalna cijena Mihanovićeve grafike na tržištu iznosi dvije tisuće eura, no „zadarska cijena“ formirana je tako da djela budu dostupna što većem broju kupaca – navela je Batur.

Za mnoge je ovo jedinstvena prilika da na zidu u svom domu imaju „jednog Mihanovića“, a zahvalnost slikaru na donaciji uputila je i dr. Vesna Telesmanić Dobrić s Odjela za onkologiju zadarske bolnice, rekavši da Odjel ima samo četiri kreveta i tri terapijske stolice, od kojih je dvije darovala Liga protiv raka Zadar.

- Skorim preseljenjem u zgradu Poliklinike imat ćemo veći prostor, u koji bismo, da ih imamo, mogli smjestiti 16 kreveta i osam terapijskih stolica. Kada bismo u tome uspjeli, naš bi Odjel mogao raditi u dvije smjene, što bi pacijentima značajno koristilo. Broj oboljelih od malignih bolesti je svake godine sve veći, samo ove godine imamo 500 novooboljelih – kazala je dr. Telesmanić Dobrić, dok je predsjednik Lige protiv raka Zadar dr. Branko Dukić izrazio zabrinutost zbog činjenice da se na našem području vrlo malen broj ljudi odaziva na preventivne preglede, za što pozive dobivaju na kućnu adresu.

Lada Burčul
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2022 17:13