StoryEditorOCM
Kulturaperformansom najavljen početak 29. salona mladih

Labrović: Oda Sanaderu i onima koji ne plaćaju prekovremene sate

Piše PSD.
4. listopada 2008. - 21:13

Performans umjetnika Siniše Labrovića
Vjekoslav Skledar/CROPIX
“Živio doktor Ivo Sanader i hrvatske blage okuke!”, zavikao je hrvatski performer Siniša Labrović stojeći na postamentu svjetiljke kraj spomenika banu Jelačiću na zagrebačkom glavnom trgu, na što je 40-ak okupljenih - kolega, prijatelja, kustosa, novinara i znatiželjnika - udovoljavajući pozivu, uglas odvratilo: “Živio!”, te uz smijeh i duhovite komentare zapljeskalo.

Bio je to samo početak nabrajanja kojim se “slavilo” hrvatskog premijera kao čovjeka u kojem se, kako je kazao umjetnik, “zbiraju sve ljepote naše domovine koje bi se moglo nabrajati do Zaprešića, do Babine Grede i do Tijarice”.

Te “ljepote”, po Labroviću, nadalje su: čvarci, niske kamate, hrvatske pčele, hrvatska mladež, pušači, oni koji ne plaćaju prekovremene sate i oni kojima se ne plaćaju prekovremeni sati...

Publika je pljeskala Labrovićevoj “drugoj vrsti umjetnosti, koja ne kritizira, nego slavi bogate i njihove avione, jahte i helikoptere”.

Taj minimalistički i duhoviti performans istaknutog hrvatskog suvremenog umjetnika najavio je sinoćnji početak ovogodišnjeg 29. Salona mladih, naslovljenog Salon revolucije.

Labrovićev performans privukao je manje zainteresiranih od subotnje zagrebačke špice, ali su se zato njegovi sudionici puno bolje zabavili.

vesna pažin laušić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 16:00