StoryEditor
Književnostnađen u prijevodu

Roman slovenskoga kantautora Zorana Predina ‘Mongolske pjege‘ o nadobudnom članu stranke Slovenija Slovencima uskoro pred hrvatskom publikom

Piše R. Kragić
8. ožujka 2021. - 13:57

Zaprešićka Fraktura oglasila je pretprodaju nove knjige, romana, "Mongolske pjege" slovenskoga kantautora Zorana Predina.

- Na jednoj strani ponora divlji je turski konjanik nakon neuspjele opsade Beča, a na drugoj Gorazd Dimec, mladi i nadobudni član stranke Slovenija Slovencima, netom nakon proglašenja neovisnosti. Sve između građa je prvoga romana Zorana Predina. Sve između život je i povijest koje poznajemo.

Na svoj prepoznatljivi način – s mnogo fine erotike, istančanosti i ironije – Predin u Mongolskim pjegama iz bezdana prošlosti izvlači vojske i nježnosti, ljubavi i pokolje, pletući od sudbina svojih likova priču o jednoj obitelji, koja bi lako mogla biti i priča o jednome narodu, ili jednome kontinentu, ili svakome od njih, opisuje roman nakladnik koji ga pred hrvatsku publiku donosi u prijevodu Jagne Pogačnik.

“Vojske su prolazile škropeći naše zemlje svim tjelesnim tekućinama, krvlju, znojem, mokraćom, slinom i sjemenom. I tko bi u tome mnoštvu bioloških tragova našao tko je tu sve bio. Zoran Predin spustio se spiralom DNK sve do mračnih dubina povijesti, do naših najskrovitijih tajni, ispisujući jednu uzbudljivu, duhovitu, ‘spolno močnu, silno zdravu’ priču”, zapisao je o romanu kolumnist i pisac Ante Tomić.

“Zoran Predin nikada, ni kao pjesnik ni kao pisac, nije htio biti smrtno ozbiljan i kad bih morao opisati stil njegova pisanja, rekao bih da se radi o plemenitoj ironiji. Zavodi nas opisima razbuktale zabranjene ljubavi i tekst profinjeno navlažuje prepoznatljivo vragolastom erotičnošću, kako bi potom na zaljubljene djevojke, kao giljotinu, mogao spustiti turske silovatelje, korzikanske zrakoplovne nesreće ili podivljale konje. Kod malo koga tragičnost zna biti tako vedra kao kod njega, prisnažop je i prevođeni slovenski pisac Goran Vojnović.

Budući da pretprodaja s 10 posto popusta traje do 18. ožujka, roman će pretplatnici dobiti nakon toga datuma. Fraktura je nakladnik i prethodne Predinove zbirku priča "Glavom kroz zid".

item - id = 1082482
related id = 0 -> 1035095
related id = 1 -> 598895
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2021 09:00