StoryEditorOCM
Kazališteples, zabava, smijeh

U ‘SF cabaretu Split in Space’ Ivana Lea Leme i ekipe ustaški potomak, torcidaš, glumac i Ana Gruica bježe u svemirski El Shatt. Premijera 27. veljače

10. veljače 2020. - 20:54

U novoj premijeri Gradskog kazališta mladih Split pod nazivom “SF Cabaret Split in Space” otići će stanovnici našega grada na put bez povratka. Ukrcat će se na svemirski brod nakon kataklizme i uništenja našeg lijepog plavog planeta i otputovati u udaljenu galaksiju, u kojoj se okreće zeleni planet gdje će možda uspjeti započeti novi život.

Ali, prije toga, na samom putovanju, trebat će raščistiti zemaljska pitanja i otresti se zemaljskih utega koji u stvarnosti više i ne postoje: od osobnih problema do politike, od ustaša i partizana do Hajduka.

Redatelj Ivan Leo Lemo, autor silno popularnog cabareta “Splićanke”, ovoga je puta okupio muški dio ansambla GKM-a - kojemu se pridružuje samo jedna glumica, Ana Gruica - i stvara novu predstavu, čija je premijera zakazana za 27. veljače.

Predstava je u planu već neko vrijeme, prvi radni naslov bio joj je “Splićani” i zamišljeno je da kao i kod “Splićanki” baci svjetlo na nekolicinu stanovnika našega grada u trenutku kada su došli do ruba, ne mogavši se nositi s repovima patrijarhalnog nasljeđa i izazovima suvremenog života.

Tako je krenulo, međutim, Lemi su se javile i svemirske ideje, pa je odlučio lansirati društvo u nove svjetove i dati im priliku da na tom putu, s velikim odmakom, sagledaju svoje bivše živote i odvagnu pravu težinu pitanja koja su ih mučila.

Autorska ekipa je ista ona koja je kreirala i “Splićanke”. Uz redatelja, tu su autor glazbe Zvonimir Dusper, koreograf Leo Mujić, scenografkinja Vesna Režić i kostimograf Marko Marosiuk.

Piramida u Palači

Lemo je taman finalizirao tekst i zatekli smo ga s ansamblom na zadnjoj čitaćoj probi s glumcima Ivom Perkušićem, Sinišom Novkovićem, Matijom Grabićem i Anom Gruicom - nakon toga izlaze na pozornicu i radit će se u hodu još neke izmjene.

- Naša predstava događa se nakon susvita, u grupi ljudi koja se uspjela na vrijeme evakuirati. Ta grupa Splićana, sada izbjeglica, piše svoj brodski dnevnik. “SF Cabaret Split in Space” zapravo je završni dio trilogije mojih cabareta nakon “Splićanki” i “Preko veze” i ne znam hoću li se više tom formom i baviti budući da je ovo kraj, Zemlje više nema, kaže Lemo, ali valjda ne misli ozbiljno.

Kakvo se to društvo uspjelo spasiti, zanima nas.

- Trojica su se ukrcala. Ivo Perkušić tumači potomka ustaške emigracije koji je bio naslijedio i gostionicu na Klisu. Matija Grabić je spašeni glumac, a Siniša Novković torcidaš. Uloga Ane Gruice posve je specifična, temelji se na transformaciji i zbilja bih želio da ostane iznenađenje za gledatelje. I tako, spašeni Splićani pričat će nam svoje priče od rođenja do uzlijetanja - pojašnjava Lemo, a evo kako objašnjava uzroke kataklizme:

- Ispod Dioklecijanove palače bila je velika kristalna piramida. Triput veća od one bosanske. Njezin vrh otpuštao je energetske intervale zvane zjake. Te zjake bile su u izravnoj vezi sa svemirom i uvjetovale ritam protoka energije, ali kako je došlo do zastoja, odnosno fjake - jer palača je bila pupak zemlje - došlo je i do propasti.

Zviježđe Velikog Poljuda

Jedan od likova iz naše priče uspio je predvidjeti što će se dogoditi i na vrijeme spasiti sebe i društvo. A znao je, jer pripada vrsti ljudi-gmazova. Ali, već sam previše rekao, ostavimo koje iznenađenje i za publiku. Ukratko, uklopili smo i ezoteriju, i teorije zavjere, i politiku, uz puno songova i plesnih točki.

Ali, ipak ću spomenuti i političko stanje u trenutku kada brod uzlijeće u nepoznato: u Hrvatskoj su regionalisti nadjačali i nadglasali suvereniste pa je zemlja postala konfederacija regija, Istre, Dalmacije, Slavonije i drugih.

Svemirska posada raspravlja o politici, o bolnim točkama svoje prošlosti. Udaljeni od predrasuda, možda će otkriti svoje bolje strane i iz daljine ocijeniti koliko je nešto malo, a koliko veliko, veli redatelj uz zaključak da je veliki fan “Zvjezdanih staza” i da je predstavu radio s posebnim poštovanjem prema tom žanru. Tako i odredište, zeleni planet na kojem je moguć život valjda postoji - barem u teoriji.

- Splićani kreću u novi život i sve njihove riječi i zemaljska prtljaga zapravo su nova Knjiga postanka - zaključuje redatelj, dodavši da će scena prikazivati unutrašnjost broda, dok će u daljini svjetlucati zviježđe u obliku poljudskog stadiona. I napominje, cilj mu je na nesvakidašnji način sagledati teme naše svakodnevice, ali, ništa manje važno, dobro zabaviti i nasmijati publiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 13:01