StoryEditorOCM
Kazališteekološka komedija

‘Adriatico‘, koprodukcija Talijanske drame HNK Ivana Zajca i GKM-a Split, u režiji Siniše Novkovića, nije privukla profesore talijanskog jezika

21. listopada 2020. - 08:00
Čitavu predstavu preplavljuje golema ljubav prema moru iz kojega smo, nažalost, uglavnom navikli samo uzimati, a malo mu vraćamoDuje Klarić/Cropix

Siniša Novković, glumac Gradskog kazališta mladih Split, u novoj predstavi "Adriatico", ostvarenoj u koprodukciji s Talijanskom dramom iz Rijeke, našao se u svojstvu "jedan u sedam", odnosno potpisuje režiju, dramaturgiju, scenografiju, dizajn kostima, glazbu, animacije i oblikovanje svjetla.

Njegov zaigran, radostan talent, ljubav prema animiranom filmu, duhovitost i osobito dobro razvijen osjećaj za ritam i izmjenu scena, rezultirao je već s nekoliko uspješnica u njegovoj matičnoj kući.

"Adriatico" objedinjuje sve njegove kvalitete, a riječ je o svojevrsnoj ekološkoj komediji s elementima bajke i basne, začinjenoj songovima i videima.

Predstava ima sve karakteristike dobre, napete priče: otkriće čarobne škrinje na dnu Jadranskog mora, zadatak koji treba izvršiti u zadanom vremenu, potragu, jurnjavu, susret s raznim morskim stvorenjima, i, naravno, rješenje i pouku.

image
Otkriće čarobne škrinje na dnu Jadranskog mora pokreće priču

Kroz izvedbu su veoma spretno protkane ozbiljne poruke o nužnosti očuvanja okoliša, a čitavu predstavu preplavljuje golema ljubav prema moru iz kojega smo, nažalost, uglavnom navikli samo uzimati, a malo mu vraćamo. Štoviše, koristimo ga i kao odlagalište otpada. Autor nije propustio kritizirati pohlepu i nemar ljudskog roda te predstaviti publici ugrožene vrste, poput morske medvjedice ili periske, o kojoj ovih dana čujemo da više i nije ugrožena jer je vjerojatno posve uništena.

PREDANI I SRČANI GLUMCI

S jakim pedagoškim instinktom i spoznajom da se i veoma ozbiljni problemi mogu osvijetliti i osvijestiti komikom, Novković, odnosno njegovi oceanografi, oslobađaju morske organizme od udica za koje su se zakačile, plastičnih vrećica koje su progutale i konzervi koje su im se zaglavile među ljušturama.

Serena Ferraiuolo, Giuseppe Nicodemo i Andrea Tich, mladi glumci Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, odigrali su svoje uloge, koje uključuju i niz transformacija, posve predano, srčano i koncentrirano. Oceanografima s početka priče dali su i osnovne karakterne crte, dok su posebno uspjela njihova prerušavanja u životinje, gdje su korišteni i elementi lutkarskog teatra.

image
Na pozornici je uloženo toliko mašte, rada i energije, a u gledalištu sjedi neveliko društvo, gotovo kao na nekakvoj privatnoj izvedbi za povlaštene

Ovo je prvi put u povijesti da riječka talijanska drama ima premijeru u Splitu, a ravnatelj Giulio Settimo kazao je da im je ovo najbolja predstava za djecu i mlade koju su do sada producirali.

Predstava je, inače, održana na samom početku međunarodnog Tjedna talijanskog jezika. Odigrana je na talijanskom - uz hrvatske titlove - a plan je da idući put gostuje u Splitu na hrvatskom, jer sve troje glumaca govori i igra i na hrvatskom.

Autorski tim, utjelovljen u Siniši Novkoviću, ne govori talijanski, pa su mu glumci mnogo pomogli oko songova i rima, a nove pjesme napisat će za hrvatsku varijantu sam.

U publici se našla samo jedna profesorica talijanskog jezika. Ravnatelj GKM-a Ivo Perkušić i sam, uz ostalo, profesor talijanskog, kazao je da je uputio poziv profesorima sa Splitskog sveučilišta koji predaju talijanski jezik i književnost, ali odaziva nije bilo, čime je prilično razočaran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 00:51