StoryEditorOCM
Kazalištebaletna premijera

Tko propusti, žalit će! Marta Petkova je zvijezda, pred Splićane stiže u Velikom Gatsbyju, evo detalja spektakla

Piše Jasenka Leskur Foto Saša Burić
17. veljače 2023. - 20:46
Marta Petkova i Nikola Hadjitanev, bugarski par baletana koji će plesati na premijeri baleta ‘Veliki Gatsby‘ u splitskom HNK-uSaša Burić/Cropix

Dvadesete godine prošlog stoljeća u New Yorku, doba bučnog jazza i raskalašenih zabava na kojima žene s čudnim novim frizurama i u blještavima haljinama ispijaju čaše šampanjca, oživjet će na pozornici splitskog HNK baletom "Veliki Gatsby".

Intrigantna priča o zagonetnom bogatašu nejasne prošlosti koji postaje žrtva vlastite ljubavi i uvjerenja na repertoaru je u dva navrata u veljači, a premijerno 25. s početkom u 20 sati.

Baletna predstava nastala prema američkom romanu F.S. Fitzgeralda igrala je na Sustipanu prošlog Splitskog ljeta, no vremenske prilike nisu joj bile sklone, što je donekle i pokvarilo slavlje uspješne ljetne premijere, a sada u kazališnoj zgradi, u drukčijem ugođaju, dolazi opet pred zaljubljenike u balet.

Zapravo, bit će to jedna potpuno nova predstava, kaže koreograf "Velikog Gatsbyja" Leo Mujić, s obzirom na to da su solisti Hazuki Tanase i Ivan Boiko zbog ozljeda izvan stroja, a i u ansamblu je u međuvremenu došlo do velikih kadrovskih promjena.

Čak deset novih plesača upravo je popunilo prorijeđeni ansambl s britanskom, švedskom i brazilskom putovnicom u svom koferu. Sretna je okolnost da je, kao zamjene za ozlijeđene splitske soliste iz Sofije, stiglo dvoje plesača izvanredne reputacije pa će ugledna balerina Marta Petkova plesati ulogu Daisy, a njezin kolega Nikola Hadjitanev ulogu njezina muža Toma Buchanana.

Solistica od šesnaeste

- Split će imati prilike vidjeti jednu svjetsku primabalerinu koja je plesala u mnogim europskim kazalištima i na vrhuncu je karijere, a u ograničenom vremenu sprema jednu vrlo zahtjevnu ulogu. Partner joj je također vrhunski prvak baleta – kaže koreograf koji je s njima radio na nedavno premijerno održanoj predstavi Nacionalnog baleta u Sofiji "Ana Karenjina". U tom baletu plesali su glavne uloge Ane i Grofa Vronskog.

image

Koreograf Leo Mujić 

Saša Burić/Cropix

Koreograf međunarodne karijere i zagrebačke adrese Leo Mujić, koji je u posljednjih nekoliko godina na kazališnu scenu sa zapaženim uspjehom postavio baletne priče temeljene na velikim književnim djelima, najavljuje predstavu bez spektakularne scenografije, ali s raskošnim kostimima i rasvjetom.

Gošća iz bugarskoga glavnoga grada, primabalerina Marta Petkova, postala je članica ansambla Baleta i Opere u Sofiji sa 16 godina i tijekom duge karijere plesala je sve velike solističke uloge u klasičnim baletima, od kojih joj je najdraže "Labuđe jezero". Surađivala je s mnogim velikanima baletnog svijeta, a izuzetno joj se svidjela suradnja sa Leom Mujićem tijekom prošle godine na "Ani Karenjinoj" i sada u "Velikom Gatsbyju". Prvi put pleše u Hrvatskoj, iako je na vršcima prstiju obišla doslovno cijelu Europu i svijet, od Finske, Norveške, Njemačke, Portugala, Italije, Španjolske, Grčke, Latvije... do Amerike.

Odavno partneri

- Iznenađena sam ljepotom Splita, zbilja impresionirana, i nadam se da ću se u njega vratiti na odmor, u ljetnim mjesecima – kaže Marta Petkova, koja u Sofiji obnaša dužnost direktorice nacionalnog baleta.

image
Saša Burić/Cropix

S kolegom solistom Nikolom Hadjitanevom plesala je zajedno u mnogim baletima, poput "Don Kihota", "Carmen", "Orašar", "Bajadera", "Labuđe jezero" i ostalim velikim klasičnim naslovima, a zajedno su mnogo putovali na gostovanja.

- Svaka plesna uloga mi nešto donese, a rad s Mujićem je jednostavan tako da mislim da će uloga Toma biti "cool". Dosta je dramatičan lik, a mi u kazalištu znamo reći da su dobri ljudi izvrsni za uloge negativaca. Tako, iako nije poput mene, mislim da ću biti dobar u ulozi "bad guyja" Toma Buchana. Bit će to izazov nakon uloge Vronskog – vedro će bugarski plesač, koji uz plesnu karijeru drži satove baleta na Akademiji za film i dramu u Sofiji.

image
Saša Burić/Cropix

Ulogu Nicka Carrawaya u baletu pleše Aaron Kok, Jaya Gatsbyja Aubin Le Marchand, Jordan Baker igra Eva Karpilovska, Myrtle Wilson je Irina Čaban Bilandžić, George B. Wilson je Patrick Blomberg... Nakon veljače na repertoaru splitskog HNK "Veliki Gatsby" bit će ponovno u ožujku, u četiri termina.

image

Koreograf Leo Mujić na probama u baletnom studiju splitskog baleta

Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 05:27