StoryEditorOCM
Kazalištevečer u teatru

U splitskom HNK premijerno izveden ‘Veliki Gatsby‘, u željno očekivanom baletu uživala su i neka poznata lica

Piše Hina
25. veljače 2023. - 23:51

Baletni ansambl Hrvatskoga narodnog kazališta Split premijerno je u subotu navečer izveo predstavu "Veliki Gatsby" u koreografiji i režiji Lea Mujića koji je 2015. i 2017. dobio nagradu hrvatskog glumišta za najbolju koreografiju.

Mujić je izjavio da je iznimno zadovoljan premijerom. "Premijerna izvedba baleta Veliki Gatsby je vrlo visoke razine", rekao je i dodao da su akteri premijere nastojali biti najbolja verzija sebe.

Primabalerina iz Bugarske s međunarodnom reputacijom Marta Petkova je istaknula da joj je bila čast sudjelovati u spektaklu premijere Veliki Gatsby Splitu.

"Za mene je ogromna radost igrati  u predstavi koju režira Mujić", rekla je.

image
/Slobodna Dalmacija
image

Balet Veliki Gatsby

/Slobodna Dalmacija

U ovoj premijernoj  predstavi Mujić materijal za svoju koreografiju crpi iz predloška velikog američkog romana Veliki Gatsby (1925.) Francisa Scotta Fitzgeralda koji prati živote mladih bogataša i njihovih ljubavnih avantura na Long Islandu tijekom Jazz Age, „ludih dvadesetih“ u Sjedinjenim Američkim Državama.

Fitzgeraldov roman prati tajanstvenog milijunaša Jaya Gatsbyja u njegovim nastojanjima da vrati ljubav Daisy Buchanan, unatoč njezinom braku s bogatim Tomom. Gatsbyjeve pokušaje obilježavaju luksuzne zabave, skandali i konačno, tragičan kraj.

Veliki Gatsby može se čitati na više razina, kao kritika društva, kao studija karaktera, te kao ljubavni roman.

U naslovnoj ulozi Jaya Gatsbyja nastupio je solist splitskog Baleta Aubin Le Marchand, a uloga Nicka Carrawaya, Gatsbyjevog prijatelja i naratora u romanu, povjerena je Aaronu Koku. Kao gosti, u ulogama Daisy i Toma Buchanana nastupile su  baletne zvijezde iz Bugarske nacionalne opere i baleta, primabalerina Marta Petkova i baletni prvak Nikola Hadjitanev. Ostali protagonisti bili su Eva Karpilovska, Irina Čaban Bilandžić, Patrick Blomberg, Yuto Mutai i Ania Bartkowski.

image

Balet Veliki Gatsby

/Slobodna Dalmacija
image

Balet Veliki Gatsby

/Slobodna Dalmacija

Scenograf premijere je Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.
Leo Mujić je hrvatski baletni koreograf i pedagog. Nakon završetka baletne škole u Beogradu, usavršavao se u École-Atelier Rudra Béjart u Lausannei.

Mujić kombinira moderan i klasičan baletni izraz, a koreografije postavlja u mnogim baletnim kazalištima diljem svijeta, kao što su Berlinski državni balet, Slovensko narodno gledališče u Ljubljani i Mariboru te Latvijski nacionalni balet.

Također je koreografirao baletna djela za zagrebački HNK, među kojima su Gospoda Glembajevi i Ana Karenjina, za koje je dobio Nagradu hrvatskoga glumišta za najbolju koreografiju 2015. i 2017.

image
Josko Supic/Cropix/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 01:58