StoryEditorOCM
KazalištePremijera u 21 sat

‘Psi, pare i pištolji‘: na pozornici se vidi mnogo toga što se od Čehova ne očekuje jer novo normalno traži novo duhovito

Piše SD
27. srpnja 2021. - 13:10

Predstava "Psi, pare, pištolji" Gradskog kazališta mladih iz Splita gostuje na 67. Splitskom ljetu izvedbom u Meštrovićevu Kaštilcu u utorak 27. srpnja s početkom u 21 sat. Predstava je to nastala spajanjem komičnih Čehovljevih jednočinki "Medvjed" i "Prosidba" koje je adaptirao i režirao Ivan Plazibat.

U predstavi igraju Lidija Florijan, Siniša Novković, Donat Zeko, Ana Gruica Uglešić, Bojan Brajčić i Vinko Mihanović.

Čehov je pisac suvremenoj publici poznatiji po svojim ozbiljnim dramama, ali ove dvije kratke vodviljske farse ostaju dragocjen poligon za glumačku i redateljsku igru. Rat spolova kod Čehova postaje priča o neuništivosti ljudske gluposti. U dvije jednočinke dva su različita svijeta, imaginarni Istok i imaginarni Zapad. Jedan se proteže od Klisa do Vladivostoka, a drugi od Dakote do Chihuahue.

image
SPLITSKO LJETO

Veselje koje traje

Na pozornici se vidi mnogo toga što se od Čehova ne očekuje: mesarske pregače i kaubojske čizme, svinjske polovice i striptiz, najgore vjenčanje na kojem ste ikada bili i konačno pse, pare i pištolje. Jer, kažu autori: "Novo normalno traži novo duhovito".

image
SPLITSKO LJETO

Predstavu je publika oduševljeno prihvatila, a kritika je zapisala: “Zdrav, oslobađajući smijeh u gledalištu, vrsna igra u kojoj glumci očito uživaju na pozornici, veselje koje traje i kada se iz Teatrina izađe na puste Prokurative u vlažnu ožujsku večer - rezultat je predstave Psi, pare pištolji”.

image
SPLITSKO LJETO

Osim Ivana Plazibata koji potpisuje režiju adaptaciju teksta i izbor glazbe autorski tim čine i: scenografkinja Tina Vukasović, kostimografkinja Ana Marin, skladatelji Saša Antić i Vladimir Garić, oblikovatelj svjetla Siniša Čović te oblikovatelj tona Tomislav Topić. Vokali u pjesmama su: Saša Antić, Mladen Badovinac, Vladimir Garić i Lea Dekleva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 12:57