StoryEditor
Kazalištespoj s filmom

Pjesnikinja Sylvia Plath glavni je lik belgijske pop-opere za pjevačicu i devet glumica večeras na Festivalu svjetskog kazališta u Zagrebu

12. listopada 2020. - 15:00
Prizor iz predstave Hubert Amiel

U okviru Festivala svjetskoga kazališta, u ponedjeljak 12. listopada u Zagreb dolazi uzbudljiva i atraktivna belgijska predstava, pod naslovom "Sylvia", u režiji svestranog umjetnika Fabricea Murgie te u produkciji Cie Artara iz Bruxellesa.

Predstava dočarava unutarnji svijet slavne američke književnice Sylvie Plath i njezine životne borbe. U predstavi se povezuju mediji poput kazališta i filma, a sve uokviruje dojmljiva glazba, te se u konačnici "Sylvia" može očitati kao pop-opera za pjevačicu i devet glumica.

Originalnost ove predstave leži u miješanju kazališta i filma.

Tijekom izvedbe gledatelj na velikom ekranu vidi nastajanje filma u realnome vremenu. Kamera koju pokreće Juliette Van Dormael u funkciji je dekonstrukcije života velike književnice prateći različite faze u njezinom životu sve do tragičnog kraja.

Nakon osam mjeseci stanke, Festival svjetskoga kazališta nastavljen je 27. rujna predstavom "Sreća" talijanske kazališne skupine glasovitog kazališnog i filmskog redatelja i glumca Pippa Delbona koja je prikazana pred punim gledalištem popunjenim prema epidemiološkim mjerama.

Zagrebačka će publika, nakon velikog uspjeha u Europi, ovoga puta imati priliku uz predstavu "Sylvia" upoznati se s očaravajućim i duboko emotivnim djelom.

- Fabrice Murgia je uvjerljivo osmislio unutarnju arhitekturu ove ambiciozne kazališne strukture. Iako je tehnika sofisticirana i sveprisutna, to nikada nije na štetu vitalnosti i dinamičnosti zbivanja na sceni kojom intenzivno vlada devet glumica.

Glazba i kazalište međusobno se napajaju. Ovaj zanosni portret umjetnice natjerat će na odlazak u knjižaru i potragu za svim djelima Sylvije Plath, stoji u kritici Dominique Mussche s belgijske radio televizije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. listopad 2020 17:14