StoryEditor
KazališteCOVID19 premijera 11

HNK Zagreb večeras premijerom ‘Kafke na žalu‘ otvara sezonu, slijede ‘Genijalna prijateljica‘, balet ‘Ponos i predrasude‘, opera ‘Carmen‘...

18. rujna 2020. - 14:30
Prizor s lipanjske pretpremijere 'Kafke na žalu'  Darko Tomaš/Cropix

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ima spreman program za novu sezonu. Prema riječima intendantice Dubravke Vrgoč određen je repertoar i programi će se održavati u kazališnoj zgradi poštujući sve epidemiološke mjere, a ako se nešto bude moralo mijenjati, mijenjat će se usput.

Prva dramska premijera nove sezone bit će u petak, 18. rujna. To je predstava "Kafka na žalu" temeljena na djelu Harukija Murakamija u scenskoj adaptaciji Franka Galatija i režiji ravnatelja Drame Ivice Buljana, čija je pretpremijera bila u lipnju.

Slijedi premijera drame "Genijalna prijateljica" u režiji Paola Magellija, koja je rezultat, kako je naglasio Buljan, više od godine i pol pregovaranja oko autorskih prava. Nakon National Theatrea u Londonu to će biti druga izvedba "Genijalne prijateljice" u svijetu uopće. Predstava je temeljena na djelu slavne talijanske spisateljice Elene Ferrante.

REVIZOR U KAZALIŠTU

Najavljena je i premijera "Revizora" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, klasičan tekst koji već dugo nije bio na repertoaru HNK u Zagrebu, a režirat će ga poznati ruski redatelj Sergej Potapov.

U idućoj sezoni bit će praizveden i pobjednički tekst, najbolji od 166 pristiglih na Natječaj za otkup suvremenoga dramskog teksta što ga je bio raspisao zagrebački HNK, te autorski projekt dramatičara i redatelja Ivora Martinića "Jackpot".

Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina rekao je kako u studenome publiku očekuje premijera baleta "Ponos i predrasude" prema romanu Jane Austen u adaptaciji, koreografiji i režiji Lea Mujića. Nakon niza repriznih naslova, u svibnju će biti i premijera baleta "Giselle" Adolpha Adama u klasičnoj integralnoj verziji istaknutog koreografa Josea Carlosa Martineza.

Ravnatelj Opere Marcello Mottadelli najavio je za 23. listopada obnovljenu Bizetovu operu "Carmen".

Na repertoaru će se naći i dvije premijere koje su se trebale održati prošle sezone - "Smrt u Veneciji" Ive van Hovea i "Fantasio" Jacquesa Offenbacha. Nadalje, nastavljajući suradnju s Muzičkim biennalom u Zagrebu, bit će izveden i "Posljednji intermezzo" Berislava Šipuša, koji će i ravnati orkestrom.

U planu je i održavanje Festivala svjetskoga kazališta, ali uz mogućnost pomicanja datuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 15:17