StoryEditor
Kazališteonline premijera

Nagrađivana predstava splitskih lutkara ‘Did i repa’ iz Dalmatinske zagore večeras na internetu, uz gangu i vrličko kolo

Piše Jasmina Parić
28. ožujka 2020. - 12:00

Nakon prve dvije online premijere "Šporki Špiro i Neposlušna Tonka" i "Stonoga Goga", koje su registrirale više od 10 tisuća pregleda, te "Grge Čvarka" u četvrtak, GKL Split nastavlja s programom "Kazalište na daljinu".
U subotu, također u 18 sati, https://www.youtube.com/watch?v=VdMwPxAnmSo bit će online premijera višestruko nagrađivane predstave "Did i repa".

Predstava "Did i repa" Anice Tomić i Jelene Kovačić prvu javnu izvedbu imala je 2012. godine, a u njoj igraju Nikša Arčanin, Milena Blažanović, Milana Buzolić-Vučica, Petar Konkoj, Andrea Majica, Ivan Medić, Marko Petrić, Mia Roknić, Lara Živolić i Sanja Vidan.

Iako kao osnovni motiv koristi rusku narodnu priču, predstava "Did i repa" inspirirana je prije svega životom, ritmom i zvukom Dalmatinske zagore, koracima vrličkog kola i prodornim odjekom gange.

Njezina priča započinje u mitskom selu koje možda postoji još jedino u sjećanju. Desetogodišnja djevojčica ljeto provodi s Didom i Babom, daleko od grada i njegove užurbane svakodnevice.

Selo u koje je stigla živi drukčijim ritmom. U njemu životinje i ljudi žive zajedno, repa koju sade obećava im sigurniju zimu, a kiša koju čekaju dolazi kao nagrada za strpljenje.

Za djevojčicu to mitsko selo postaje prostor sazrijevanja. "Did i repa" je priča o težini i ljepoti života u Zagori, ali i priča o inicijaciji u svijet odraslih i posvećena je svim didama i babama zbog kojih su sjećanja na djetinjstvo toplija i ljepša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. kolovoz 2021 09:54