StoryEditor
Kazalištenećeš, viruse!

Neposlušna Tonka iz splitskoga GKL-a ipak će ostati doma i izlaziti samo na internet, i ostali dalmatinski teatri prikazuju predstave na mreži

Piše Jasmina Parić
20. ožujka 2020. - 16:00

Premda je “prava” kazališna predstava jedino ona koja ide uživo, koja podrazumijeva interakciju gledališta i scene i nikada nije ista, nevolja običaj mijenja pa se dan za danom u vrijeme epidemije kazalištarci domišljaju kako zadržati kontakt s publikom.

Mnogi hrvatski teatri odlučili su na društvenim mrežama, vlastitim stranicama i drugim kanalima prikazivati snimke svojih predstava ili pak osmišljavaju posebne male programe za gledatelje.

Tako Gradsko kazalište lutaka Split od danas kreće s programom “Kazalište na daljinu”. Tijekom idućeg razdoblja GKL u kuće donosi neke od svojih najgledanijih predstava, a program počinje online premijerom predstave “Šporki Špiro i Neposlušna Tonka” u petak u 18 sati.

Predstava se može gledati putem linka http://bit.ly/2x28alR, a nakon premijere bit će dostupna za gledanje do daljnjega. Detaljan raspored idućih online premijera bit će objavljen uskoro, a linkovi će biti na Facebook stranici kazališta i na kazališnoj web-stranici.

HNK Split upravo priprema male programe za svoje gledatelje, koje će osmisliti članovi ansambala Drame, Opere i Baleta. Umjetnici trenutačno rade i održavaju kondiciju kod kuće, a za publiku će snimati instrumentalne izvedbe i arije, monologe i baletne vježbe.

image
Od triju ansambala splitskog HNK puno se očekuje
 
Ante Čizmić/hanza media

HNK u Zagrebu pokrenuo je projekt u okviru kojega će svakodnevno biti prikazivane predstave Opere, Drame i Baleta, a nakon toga bit će dostupne za gledanje tijekom razdoblja borbe s koronavirusom.

Na YouTube kanalu 24sata već se može gledati hit-predstava “Tko pjeva, zlo ne misli”, koju je postavio redatelj Rene Medvešek. U nastavku programa bit će prikazane snimke predstava “Tri zime”, “Smrt u Veneciji”, “Opasne veze”, “Ero s onoga svijeta”, “Nikola Šubić Zrinski”, “Romeo i Julija”, “Ljudi od voska”, “Ukleti Holandez” i niz drugih.

Šibenski HNK pripremio je radioprogram za djecu “Čitanje dječjih priča”, u kojem će glumci čitati priče uz glazbenu podlogu, TV program za djecu s raznim materijalima s Međunarodnog dječjeg festivala, a predviđene su i snimke predstava za odrasle.

HNK Ivana pl. Zajca, također od danas, počinje s programom “Zajc uz vas”, koji će biti dostupan preko kazališnog YouTube kanala te društvenih mreža. Svako jutro u 8 sati jedan će glumac Hrvatske ili Talijanske drame govoriti poeziju, u podne će solistica ili solist opernog ansambla izvesti jednu ariju uz osobnu posvetu, glumci će svake večeri u 20 sati ispričati priču djeci za laku noć, a u 22 sata program će biti zaključen kratkim plesnim videom.

I Kazalište Marina Držića u idućim će danima omogućiti pregled uspješnica iz proteklih sezona. Prva u nizu je predstava “Adam i Eva” prema tekstu Miroslava Krleže, u režiji Helene Petković, s kojom je zaključena sezona 2018./2019. Vrlo je vjerojatno da će sličnim projektima i druga kazališta održavati kontakt s publikom, a informacije o terminima prikazivanja mogu se pronaći na službenim i Facebook stranicama ustanova.

item - id = 1010507
related id = 0 -> 1012290
related id = 1 -> 1010257
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 15:48