StoryEditor
Kazalištezabranjeni poljupci

Na probi ‘Laponije‘ HNK Split, prve predstave u Hrvatskoj nakon pandemije, prve dvije izvedbe su besplatne, redovi pred blagajnom za 140 mjesta

15. svibnja 2020. - 17:45
Nikša Arčanin, Monika Vuco-Carev, Zorana Kačić Čatipović i Siniša Novković među loptama, na kojima se nije štedjeloJakov Prkić/hanza media

Nakon dvije minute probe, na sceni HNK Split zamalo je pao poljubac. Nikša Arčanin taman da će cmoknuti Zoranu Kačić Čatipović, koja u predstavi “Laponija” glumi njegovu ženu, i time zapečatiti tvrdnju da će Božić proteći u redu, kada su se svi dosjetili da se to ne smije.

– Misli na to. Kada ti dođe scena s poljupcem i zagrljajem – onda to nećeš učiniti, zaustavi se – upućuje ga redateljica Nenni Delmestre.

“Laponija”, predstava katalonskih dramatičara Cristine Clemente i Marca Angeleta koja je lani premijerno izvedena sredinom prosinca na Sceni 55, sada se seli na veliku pozornicu. Bit će to prva predstava u Hrvatskoj čijom će izvedbom kazalište, nakon dvomjesečne stanke, ponovno otvoriti vrata publici.

Kako kaže ravnateljica Drame Jelena Bosančić, izvedbe 18. i 20. svibnja besplatne su i građani samo moraju na vrijeme preuzeti ulaznice. Interes je iznad očekivanja i pred blagajnom se u petak ujutro već stvorio red.

image
Ravnateljica Drame Jelena Bosančić prošla je kontrolu temperature
Jakov Prkić/hanza media

Inače, prema sadašnjim propisima, za “Laponiju” će na svakoj izvedbi biti slobodno 140 mjesta, a za druge predstave kazalište će moći primiti 187 gledatelja. Načinjen je poseban raspored sjedenja, tako da parovi ili članovi istog kućanstva mogu biti zajedno, ali između takvih grupa ili pojedinaca uvijek će biti tri prazna sjedala.

Zgrada je temeljito dezinficirana, tehničari rade na sceni s jednokratnim navlakama za obuću, a novinari su prvi ušli u uspavani teatar koji će nanovo živnuti i prošli kroz postupak koji čeka i gledatelje.

ALKOHOL JE ISPOD OTIRAČA

Kako objašnjava ravnatelj tehničke službe Damir Punda, njegova je služba ovih dana donekle i sanitetska. Na ulazu će trebati obrisati cipele o otirač natopljen alkoholom, a potom slijedi mjerenje temperature beskontaktnim toplomjerom. U teatar neće moći oni kojima se izmjeri preko 37,2. Maske treba donijeti, ali rukavice nisu obavezne jer je na ulazu i sredstvo za dezinficiranje ruku.

I – prva postkorona predstava može početi.

image
Nikša Arčanin, Monika Vuco Carev i Siniša Novković na propisanoj distanci
Jakov Prkić/hanza media

Glumcima, Nikši Arčaninu, Zorani Kačić Čatipović, Moniki Vuco-Carev i Siniši Novkoviću, ne treba puno priprema – moraju proći tekst s kojim ipak neko vrijeme nisu nastupali, dotjerati mizanscenu, jer ipak je riječ o nešto većem prostoru za izvedbu, i pogotovo – prilagoditi i pojačati glas.

Budući da se radnja zbiva u Finskoj, scenografkinja Lina Vengoechea izabrala je tipičan nordijski dizajn bez kiča, obogaćen jedino hrpom šarenih kuglica na tlu, koje upućuju na kreativni nered i činjenicu da u toj kući vlada dijete. Kako se scena sada proširila, nije bilo teško popuniti je još kojom vrećom loptica.

– “Laponija” je osmišljena za malu scenu, ali snaći ćemo se i na velikoj. Uveli smo neke male promjene, eto, izbjeći ćemo zagrljaje i poljupce, ali kazalište bez dodira nije moguće, kao ni nogomet. Potpuno smo sigurni da su svi naši glumci zdravi, a posebnu provjeru i dezinfekciju prolazi posuđe koje je na stolu te jestivi i nejestivi rekviziti – objasnila je redateljica.

Mladi glumački tim uglas veli kako im je kazalište silno nedostajalo i da su uzbuđeni zbog prve probe nakon dva mjeseca. Nisu zabrinuti.

image
Načinjen je poseban raspored sjedenja pa parovi ili članovi istog kućanstva mogu biti zajedno, ali između takvih grupa bit će tri prazna sjedala
Jakov Prkić/hanza media

Kazalište, tvrdi Monika Vuco-Carev, pretpostavlja povjerenje, a oni vjeruju jedni drugima i vjeruju publici. Nikša Arčanin dodaje kako želi uputiti pozdrav svim kolegama iz drugih teatara i pozvati ih da i oni uskoro krenu s predstavama. Siniša Novković pak ovako razmišlja:

– Živimo u čudnom vremenu i ova pandemija je opomena čitavom čovječanstvu; neke stvari morat će se mijenjati, ali otvorit će se možda i prostor za nove, kreativne poteze.

Prije početka probe, ravnateljica Drame malim je govorom obodrila autorski tim, čestitala im na povratku i zaželjela uspjeh. Bez zagrljaja i poljubaca, samo uz lagani naklon.

Kazalište je inače mjesto koje ima svoje uzuse i obrede, puno je bliskih dodira i na sceni i među publikom. Normalno je ujutro s nekim popiti kavu, a navečer se susresti u teatru i izljubiti se, kao da ste došli s dalekog puta. Za sada će to izostati, a u ponedjeljak ćemo vidjeti kako će se svi zajedno snaći i ponašati u novim prilikama.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 02:24