StoryEditor
KazališteU POČAST REDATELJU

Iznenadna smrt Saše Anočića ostavila je u šoku dramski ansambl splitskoga HNK-a, ali teatar nastavlja s pripremom predstave ‘Iz života kukaca‘

Piše Jasenka Leskur
10. svibnja 2021. - 14:35

Iznenadna smrt Saše Anočića ostavila je u šoku dramski ansambl splitskoga HNK-a, koji je po njegovoj redateljskoj zamisli pripremao novu predstavu čija je premijera najavljena za 28. svibnja.

Rad na drami "Iz života kukaca" Karela i Josefa Čapeka ipak će se nastaviti, odlučili su dan nakon što su čuli tužnu vijest koja ih je sve "zamrznula".

– Odlučili smo na taj način odati mu počast, dugujemo mu to, i pokazati publici što je napravio. Svi su glumci za to, iako je svima teško. Bit će to vrlo tužne probe; bez njega, naravno, nije isto – kaže ravnateljica Drame HNK-a Marina Vujčić, podsjećajući da je takvu scenu, proročansku, postavio u svojoj hit-predstavi "Kauboji":

– U toj sceni redatelj leži teško bolestan na postelji i dolaze mu glumci. Oni nisu došli na probe, žele odustati od predstave, a redatelj im kaže da predstava mora ići dalje. Eto, to mi sad isto proživljavamo – veli ravnateljica s velikom tugom.

Bilo kako, kaže ona, ne zna odabrati koja je situacija tužnija: kazališne probe bez redatelja koji je do jučer među glumce unosio zaigranost i veselje, ili – sasvim odustati od predstave.

Odlučili su se za nastavak rada. Predstava ide dalje.

Probe će voditi Branimir Rakić, glumac Lutkarskoga kazališta i student režije, koji je bio Anočićev asistent.

U predstavi "Iz života kukaca" sudjeluju glumci Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Maro Drobnić, Pere Eranović, Mijo Jurišić, Zorana Kačić Čatipović, Andrea Mladinić, Marjan Nejašmić Banić, Stipe Radoja, Katarina Romac, Ana Marija Veselčić i Monika Vuco Carev.

Inače, drama braće Čapek u središtu priče ima čovjeka koji bježi od ljudi i zalazi na teritorij kukaca – među leptire, balegare, cvrčke i mrave.

U tom personificiranom svijetu kukci se ponašaju kao i ljudi. Dokoni leptiri opsjednuti su svojim ljubavnim dramama, balegari su orijentirani na stjecanje dobara, a mravi militaristički zaposjedaju teritorij i vlast.

Koristeći satiru i angažiranu antiratnu poruku, braća Čapek obračunavaju se s kolektivnim obrascima nasilja, isključivosti i egzistencijalne dezorijentiranosti, koji su aktualni i danas kao i prije sto godina, kad je ova drama nastala.

Dramaturg predstave je Jasen Boko, kostime oblikuje Barbara Bourek, scenografiju Vesna Režić, a glazbu Matija Antolić.

item - id = 1097670
related id = 0 -> 1126694
related id = 1 -> 1125696
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 12:08