StoryEditor
KazališteU tri čina

Davne 1571. Osmanlije su navalile na Korčulu. Hrabri su se otočani oduprli, a kako je to izgledalo pogledajte u četvrtak u Hrvatskom domu u Splitu

Piše PSD
12. listopada 2021. - 15:43

Nastavlja se sezona u Hrvatskom domu Split, gdje će u četvrtak, 14. listopada 2021. s početkomu u 20 sati gdje će se održati prvi od zakazanih 35 koncerata.

Opera BB i Orkestar mladih glazbenika s dirigentom Josipom Degl’ivelliom izvest će komičnu operu u tri čina Samuela Arnolda (1740.–1802) 'Opsada Korčule'.

Komična opera 'Opsada Korčule' (1786.) engleskog skladatelja i orguljaša Samuela Arnolda nastala je na libreto Johna O’Keefea, premijerno je uprizorena ovog ljeta, 14. kolovoza u Korčuli nakon 235 godina od nastanka djela, a u povodu 450. godišnjice opsade Korčule (1571.).

Opera je izvedena u novom, rekonstruiranom izdanju budući da je izvorna partitura uništena i izgubljena.

image
Plakat 'Opsade Korčule'

Opsežan posao rekonstrukcije djela, adaptacije za izvedbu na hrvatskom jeziku kao i prethodnog muzikološkog istraživanja predvodio je maestro Josip Degl’Ivellio, nagrađivani hrvatski skladatelj i zborovođa.

Režiju potpisuje Branka Cvitković, a kostimografiju i scenografiju Dženisa Pecotić.

Osmanski napad na Korčulu dogodio se 15. kolovoza 1571. godine. Osmansku flotu predvodili su alžirski potkralj Uluz–Alija (Uluc-Ali) i zapovjednik Valone Karakoz.

Brodovlje kršćanske Svete lige okupilo se je u Messini. Kršćanske države okupile su se u savez koji je potaknuo papa Pio V. za pomoći Famagosti na Cipru koji je bio pod osmanskom opsadom.

Konačni cilj kršćanske akcije bio je oslabiti osmansku moć na istočnom Sredozemlju. Listopada 1571. zbila se je poslije glasovita Bitka kod Lepanta. Tako su brojna mora ostala slabo čuvana.

To je iskoristio alžirski beg (gusari s Barbarske obale) Uluz-Ali i zapovjednik Valone Karakoz te su svojim brodovima dojedrili u južne hrvatske vode.

image
Hrvatski dom u Splitu
Danijel Čikeš

U dubrovačkom pomorju naišli su na mletačku galiju kojim je zapovijedao soprakomit Francesco Tron i napali su ju. Progon je trajao do dubrovačke luke. Mlečani su se spasili nasilnim uplovljavanjem u luku, prekinuvši željezni lučki lanac.

Uluz-Ali je zatražio da mu izruče Mlečića, no Dubrovačka Republika je odbila. Na to je Uluz-Alija otplovio 13. kolovoza ka Korčuli.

15. kolovoza napao je grad. Predvođeni arhiđakonom Rozanovićem, Korčulani su 15. kolovoza obranili svoj grad. Obrani je pomogla snažna bura koja je natjerala osmanske napadače na odustajanje od daljnjih napada.

Ulaznice za ovaj koncert, kao i sva događanja mogu se kupiti na blagajni Hrvatskog doma Split sat vremena prije koncerta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 03:25