Kulturafoto-atelier perajica

Kazališne fotografije opet na Peristilu

Piše PSD.
16. siječanj 2011. - 09:53

Od početka ove kazališne sezone fotografije predstava HNK Split mogu se, osim na fasadi zgrade na Trgu Gaje Bulata, vidjeti u izlogu još jedne kultne gradske ustanove, peristilskog foto-ateliera Perajica, gdje se u uokvirenom kompjutorskome monitoru, u “starinskom” pozlaćenom okviru, prikazuju kazališne fotografije aktualnih predstava koje je snimio Matko Biljak.

PERAICA_FILMOVI1-210509

Vlasnica ateliera dr. Ana Perajica nastavila je ponovnim otvaranjem radnje obiteljsku tradiciju ali ju je podigla na višu razinu, surađujući s muzejima i kulturnim institucijama za koje obrađuje i spašava od propadanja stare dokumente i fotografije. S kazalištem, pak, njezin atelier ima neraskidive veze. Primjerice, dugo se u izvedbama “Spli’skog akvarela” očuvala ubačena replika “Aj se ti lipo slikat u Perajice”. Antonio Perajica, koji je otvorio atelijer, bio je jedan u nizu vrhunskih splitskih kazališnih fotografa koji je za potrebe Kazališta fotografirao predstave tijekom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća.

Dugo su u izlogu na Peristilu bili izloženi portreti splitskih opernih diva, najduže Gertrude Munitić, pa Cynthie Hansell Bakić i drugih. Stariji Splićani sjetit će se da su se prije i ulaznice za Splitsko ljeto mogle kupiti  “kod Perajice”.

- Iskoristili smo prednost lokacije koja, iako nije prolazna kao ulice pune dućana, nosi sobom mir, tišinu i visoku kulturu. No, sukladno dinamičnom vremenu koje vrti vizualne informacije, radije nego da ih servira kao mrtve objekte, napravili smo virtualni izlog.

U masivni zlatni okvir uokvirili smo monitor koji stalno vrti opuštajući program u ukupnom trajanju programa od pola sata. Na njemu se vrte restaurirane fotografije Splita iz 19. stoljeća, restaurirani klasični portreti Splićana i najave izložbi koje izrađujemo.

Trenutačno su to izložbe Ive Pervana i Andre Damjanića, kaže Ana Perajica, a o suradnji s HNK Split napominje:
- Također prikazujemo i najave premijera HNK. One su nastale razgovorom s Davorom Vukovićem, PR-om te ustanove. Izlog je uistinu atrakcija. Mislim da će ovakva suradnja uroditi plodom, kao i nekada davno kada je moj djed izlaganjem fotografija pojedinih opernih diva davao do znanja kome se treba diviti. Ljepote Gertrude Munitić u zlatnom ovalu svi se dandanas rado prisjete a pojava mlade Cynthie Hansel uistinu je iz našeg izloga prodrmala grad. Tako će, vjerujem, i ova današnja publika osjetiti trud da se visoka kultura približi šetaču, prolazniku i turistu.

J. PARIĆ
FOTO: DUJE KLARIĆ /CROPIX