StoryEditor
Kulturain memoriam

Justina Cici Tommaseo-Sursock: žena koja se dogodi samo jednom u životu grada

Piše PSD.
16. srpnja 2015. - 15:28
Ne bojim se smrti jer je to prirodna stvar. To se dogodi jedanput u životu. Sve što se dogodi samo jednom u životu mora biti nešto specijalno. Sjećam se kada sam se jednom onesvijestila.

Osjetila sam jedno dobro stanje, mekano, lijepo, bilo mi je ugodno, nisam se htjela probuditi i mislim da je, vjerojatno, i smrt takav osjećaj. Ne bojim se smrti - kazala nam je krajem 2013. godine poznata splitska umjetnica Justina Cici Tommaseo-Sursock, koja je umrla u Splitu, a danas će se na groblju Lovrinac od nje oprostiti članovi obitelji i prijatelji.

Portret gospođe Pahlavi

Slikarica Cici Tommaseo, unuka slavnoga sineasta Josipa Bepa Karamana, u inozemstvu je provela veći dio svojeg uzbudljivog života, a u Split se vratila prije nešto više od dva desetljeća, i to iz ratom zahvaćenog Bejruta.

Prije povratka u rodni grad ova iznimna slikarica ostvarila je zavidnu karijeru, putovala diljem svijeta i živjela u golemoj palači koju je doživljavala kao “zlatni kavez”. Izlagala je u New Yorku, Palm Beachu, Rimu, Parizu, Lausanni, Belgiji... U Kairu i Bejrutu izlagala je gotovo svake godine i imala je ukupno 23 samostalne izložbe.

Portreti Dioklecijana, svetog Duje i raznih drugih poznatih osoba, te ikone i obiteljske uspomene krasile su zidove njenog stana u Marmontovoj ulici iznad kina "Karaman", koje je dobilo ime po pioniru splitske i hrvatske kinematografije.

Nevjesta egipatske princeze i u svojoj 90. godini neumorno je slikala čudesne portrete o kojima su opširno pisale najuglednije svjetske novine. Naslikala je više od 800 portreta, među kojima je bilo dosta slavnih osoba. Portretirala je, između ostalih, suprugu iranskog šaha Reze Pahlavija Farah Dibu, a u New Yorku je slikala članove bogate obitelji Rockefeller.

Ipak, s posebnim je zadovoljstvom slikala svetoga Duju jer je on "najljepši". Povjerila nam je kako je za svetoga Duju upotrijebila lik svojeg supruga, libanonskog princa Habiba Sursocka, koji je bio iz istog podneblja, " i on je došao s Orijenta".

Ikone i aktovi

Splitska umjetnica ikone je počela raditi 1962. godine u Kairu, a poslije i u Libanonu. Prije nešto više od dva desetljeća svoje ikone je izložila i u tadašnjoj Galeriji "Štambuk" na Rivi.

Karizmatična Cici bila je prva žena, zapravo prva osoba koja je izlagala aktove na Orijentu, i,kako je kazala, nitko se nije šokirao i sve je odlično prošlo.

Kćerka diplomata Kraljevine Jugoslavije obišla je cijeli svijet još kao djevojčica. Bila je u Teheranu, Kairu, Bejrutu, New Yorku... Školovala se u Beogradu, Ankari... U Beču je provela pet godina i naučila njemački, a onda su na red došle druge zemlje i drugi jezici, pa je govorila i engleski, francuski, španjolski, hrvatski, turski, arapski i ruski.

Sa suprugom, djecom i svekrvom živjela je u Egiptu u velebnoj palači, o kojoj se o brinulo 120 članova posluge, pa nikad nije uspjela ući u kuhinju i svojoj djeci skuhati ručak ili napraviti kolače.

Zahvalna Naseru

Iz palače ih je izbacio predsjednik Gamal Abdel Naser jer ju je nacionalizirao, pa mu je Cici Tommaseo bila iznimno zahvalna jer su tada napokon dobili stan u kojem se sama mogla brinuti za supruga i sinove Nichu, sada uspješnog poslovnog čovjeka iz Egipta, te Samira, koji danas s obitelji živi u Libanonu.

Fascinantni život splitske umjetnice Justine Cici Tommaseo Sursock može poslužiti kao predložak za zanimljiv film ili knjigu, pa je neobično što nadarena, uspješna i hrabra žena nije uživala veću pažnju u svome gradu, gdje je došla provesti posljednje godine života.

Osebujna slikarica do samog kraja strastveno je radila portrete, uživala u društvu svoje obitelji, ali i piću i cigaretama.

- Imala sam jako sretan život i zahvaljujem Bogu za svaki dan koji mi je dao - kazala nam je Cici Tommaseo dok je bez straha čekala svoje "specijalno iskustvo koje se dogodi jedanput u životu".

PIŠE: lola wright

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 09:24