StoryEditor
GlazbaMuzej grada Splita

Nastup Petra Čulića, gitarista međunarodnog odjeka, uz nagradu najboljem mladom glazbeniku

9. rujna 2020. - 12:25
Petar Čulić izvest će 11 skladbi svjetskih skladatelja napisanih za njega  Ante Čizmić/HANZA MEDIA

U četvrtak, 10. rujna, splitski gitarist Petar Čulić svira u svojem gradu, u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, s početkom u 20 sati. Na programu su skladbe posvećene ovom iznimnom gitaristu s respektabilnom međunarodnom karijerom, djela Jaime M. Zenamona iz Bolivije, Angela Gilardina iz Italije, Ernesta Cordera iz Portorika, Gerarda Drozda iz Poljske, Francisa Kleynjansa iz Francuske, Štepana Raka iz Ukrajine/Češke, Vojislava Ivanovića iz Bosne i Hercegovine, Stephena Gossa iz Velike Britanije, Sergia Assada iz Brazila, Dušana Bogdanovića iz Srbije/SAD-a i Atanasa Ourkouzounova iz Bugarske.

Na kraju programa predviđena je kratka ceremonija proglašenja najboljeg mladog glazbenika 9. Ciklusa koncerta mladih glazbenika "Mo. Vinko Lesić" u sezoni 2019./2020. Sukladno epidemiološkim mjerama, broj posjetitelja je ograničen, a nošenje maske je obavezno.

Petar Čulić rođen je 1986. godine, magistrirao je 2008. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi prof. Gorana Listeša. Dobitnik je dviju Rektorovih nagrada. Školovanje nastavlja na poslijediplomskom studiju u Koblenzu, u Njemačkoj, na privatnoj akademiji "Koblenz International Guitar Academy" u klasi prof. Huberta Käppela, a završava ga 2010. godine s najboljim uspjehom.

Imao je više od tisuću nastupa na šest kontinenata u 30-ak država, u centrima poput Washingtona, Sydneya, Buenos Airesa, Kaira, Londona, Pariza, Sao Paula, Melbournea, Rio de Janeira, Bogote, Beča, Pertha, Bruxellesa. Na državnim natjecanjima osvojio je pet prvih nagrada kao solist te tri prve nagrade kao član komornih sastava. Svirao je kao solist s Rheinische Philharmonie, Simfonijskim orkestrom Nacionalnog kazališta Claudio Santoro u Brasiliji, Mozart orchestra, Komornim orkestrom grada Curitibe i nizom drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

09. rujan 2020 12:28