StoryEditor
Glazbanovi album

‘Najljepša cura u gradu‘ Zvonimira Varge odiše daškom romantike u retro štihu 60-ih i oživljava zvuk ranog rock and rolla

Piše PSD
25. studenog 2021. - 18:22

Novi studijski album „Muzika“, deseti po redu, zagrebačkog kantautora Zvonimira Varge otvara pjesma „Gradu ispod Sljemena“, u kojoj se s nostalgijom prisjeća svojih mladenačkih dana i druženja s dragim prijateljima uz koje je proživio najljepše dane adolescencije.

Energičnim vokalom i poetskom jednostavnošću Varga izražava svoju vječnu ljubav prema Zagrebu te pjeva himnu bezbrižnijim danima lutanja i "nedodirljivosti". Kantautor je u zrelim godinama svjestan da će ti trenuci u njegovom svijetu trajati zauvijek i baš zato ih je odlučio zabilježiti kroz glazbu te emotivne stihove o gradu čije sunčane obojene ulice čuvaju bezbroj priča i uspomena.

Slijedi "Katarina", jedna od brojnih pjesama koje je autor posvetio voljenoj djevojci, a ona je njemu osmislila i snimila maštovit spot koji prikazuje ljubavnu priču kroz dogodovštine dva dječja automobila - muški i ženski. Upravo je Katarina Matas  i autorica cover fotografije za album.

Sjetnom baladom „Pjesma poštaru“ želi podsjetiti koliko je ponekad teško na pravi način ljubav izraziti verbalno jer „riječi nikad nisu dovoljne“.

"Dobar stari telefon" je živahna i plesna pjesma koja govori o nekim starim, prošlim i pomalo zaboravljenim vremenima. Slike starih telefona, peglica i gramofonskih ploča koje se okreću u našim dnevnim sobama, kao da su ostale zarobljene u magli naših sjećanja. 

Skladba "Muzika", po kojoj je čitav album dobio ime, priča priču o najvećoj strasti u Varginom životu – glazbi. Pjesme koje stvara, za njega su poseban, magičan svijet te "utočište" u kojem nalazi ljepotu i ravnotežu.

       Slijedi "Nova za Kety" - rukopis već formirane Vargine autorske osobnosti, koji je prepoznatljiv vokalno, glazbeno, ali i sadržajem. Pjesma je poziv na vožnju pod nebom obojenim u plavo u ime ljubavi koja traje zauvijek te savršeno opisuje poetiku glazbenika, koji svoj indie romantizam reflektira s obje strane crte, koja razdvaja stvaralački od privatnog života.

Emotivna i sanjarska kompozicija „Vozim se“ izražava želju za odlaskom na neka nepoznata, još neotkrivena mjesta. Potiče na putovanja u male i velike gradove, mistične rijeke i planine, čarobna mora i pustinje…

       Iako pjesma „Donald Trump“ na određeni način govori o otuđenosti današnjeg društva, Zvonimir Varga tu temu nije opjevao isključivo „crnim“ stihovima, već je ostavio dovoljno prostora optimizmu i nadi da se postojeće stanje može i mora promijeniti. Da, svijet se „preokrenuo naopačke“ i često svatko gleda isključivo svoja posla, no to nipošto ne znači da je to normalno stanje, koje će trajati zauvijek.

"Najljepša cura u gradu" odiše daškom romantike u retro "štihu" 60-ih godina te oživljava zvuk ranog rock and rolla, koji teško može biti zaboravljen. Sve to prati i videospot koji filmičnim kadrovima poetično ocrtava noćni ugođaj Zagreba.

Posljednja pjesma na albumu zove se „Na kraju balade“, a govori o prekidu veze. I ovdje je autor ostavio svoj iznimno jaki „tekstualni pečat“, kojeg prate nevjerojatno snažni instrumenti. Lagana koračnica koja vodi do žestoke eskalacije, a varira od bonace, do laganog povjetarca, sve do oluje pa natrag u „mirne vode“. „Na kraju balade“ na najbolji mogući način prikazuje raspon emocija i glazbene raznolikosti koju nam Zvonimir Varga nudi. 

      Album je snimio, aranžirao i producirao Jere Šešelja na dvije lokacije - u zagrebačkom Element Studiju i zadarskom TwentyTwenty studiju, koji je također odsvirao električne i bas gitare, bubnjeve, udaraljke te otpjevao back vokale. Na albumu gostuju i brojni drugi glazbenici: Dean Melki na violini, Jurica Hotko na klavijaturama i usnoj harmonici, Stipe Mađor na trubi, Bruno Dugopoljac na trombonu i Josip Janeš na bendžu i mandolini. 

       S albuma “Muzika, Zvonimir je do sada objavio čak pet videospotova; spot za “Gradu ispod Sljemena” snimili su Pavle Kocanjer i Marina Uzelac, spot za “Katarinu”, “Muziku” i “Najljepšu curu u gradu” snimila je Katarina Matas, a za pjesmu “Nova za Kety” Zvonimir Varga.

       Jubilarni deseti studijski album „Muzika“ spojiti će s još jednim jubilejom – svojim tristotim koncertom! Promocija „Muzike“ će biti na koncertu prikladnog naziva „Zvonimir Varga 300“, koji će se održati početkom iduće godine.

item - id = 1146075
related id = 0 -> 1132799
related id = 1 -> 533768
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 18:22