StoryEditor
Glazbalipanj na ušću

Na jubilarnome, desetom Omiš Guitar Festu Petar Čulić izvest će skladbe deset najvećih svjetskih skladatelja

Piše Renato Kragić
28. siječnja 2020. - 13:00
Petar Čulić, virtuoz u globalnom fokusuAnte Čizmić/HANZA MEDIA

Pet mjeseci prije početka, poznat je program jubilarnoga, desetog “Omiš guitar festa” koji na ušću Cetine već puno desetljeće uspješno hekla direktor Neno Munitić i ekipa, uz malu pomoć sponzorskih prijatelja.

Na festivalu tijekom ove dekade prošli su brojni dokazani gitaristički virtuozi, da navedemo ovdje samo Vlatka Stefanovskog, koji je više puta, ne bez razloga, dolazio u Omiš.

Neno Munitić i “Omiš guitar fest” za deseto izdanje pripremili su nešto posebno. Naime, od 17. do 21. lipnja, deset ponajvećih skladatelja svijeta za klasičnu gitaru povjerit će deset svjetskih praizvedbi svojih skladbi omiškome gitaristu globalnoga dosega Petru Čuliću, da ih u Omišu predstavi svijetu.

Skladatelji su Sergio Assad (Brazil), Dušan Bogdanović (SAD/Srbija/Švicarska), Ernesto Cordero (Portoriko), Gerard Drozd (Poljska), Angelo Gilardino (Italija), Stephen Goss (Wales), Francis Kleynjans (Francuska), Atanas Ourkouzounov (Francuska/Bugarska), Štepan Rak (Češka Republika), Jaime M. Zenamon (Brazil).

– Ovo je jedinstveni i povijesni projekt, a sama imena skladatelja govore o njegovoj važnosti – poručuju iz “Omiš guitar festa”.

No takva velika gitarska praizvedba nije sve što nudi jubilarno izdanje festivala.

Uz ovaj projekt predstavljen je i ostali program “Omiš guitar festa”. Festival će otvoriti mlada omiška pjevačica Gabriela Braičić solističkim koncertom, uz gitarsku pratnju Vlade Brzovića. Naravno tu je i natjecanje, i to u čak devet kategorija, po kojem je omiški gitaristički festival poznat i što mu daje na masovnosti. Tu je i bogat popratni koncertni program po gradskim trgovima i kalama. “Gitara je život, a život je na Omiš guitar festu!”, sloganom poručuju iz uprave festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 21:12