StoryEditor
GlazbaNAKON 10 GODINA

Nema više Omiš Guitar Festa! Razlog? Nema para... ‘Ovaj festival očito Gradu ne treba‘, kaže ravnatelj i utemeljitelj priredbe koja je prerasla lokalne okvire

Piše Vinko Vuković
9. lipnja 2021. - 19:22
Neno Munitić s Vlatkom Stefanovskim, stalnim gostom Omiš Guitar FestaVladimir Dugandžić/Cropix

Ugašen je Omiš Guitar Fest. Priredba koja je u deset godina održavanja prerasla lokalne okvire postavši nacionalna vrijednost, prestaje postojati.

Potvrdio nam je to utemeljitelj i ravnatelj Festivala Neno Munitić, dodavši kako je ugašena i Udruga "Male žice" u čijoj su organizaciji svakoga travnja u Omiš dolazila poznata imena ne samo hrvatske, nego i svjetske gitarističke scene, a uz njih i deseci mladih gitarista sa svih kontinenata željnih promocije i potvrde vlastita talenta u nimalo laganoj natjecateljskoj konkurenciji.

- Ne mogu više! Omišu sam dao sve što sam imao, ali sada stvarno ne mogu više, ovaj festival očito Gradu ne treba - kaže za "Slobodnu" Munitić.

Odluka je konačna, a to naglašavamo jer je Munitić jednom već u javnost odaslao sličnu objavu. Bilo je to 2018. godine, da bi se 2019. festival opet održao. Nakon prolivene žuči ispijao se šampanjac. Činilo se da su ratne sjekire zakopane. A onda je došla 2020. A s njom i korona. A s koronom i besparica. Kao dio novog normalnog za mnoge koji su navikli ne samo na publiku, nego i na dotacije iz gradskih proračuna.

Teške riječi

Munitić je, podsjetimo, uvijek rogoborio što Omiš Guitar Fest dobiva malo novca. Malo, naravno, prema njegovim kriterijima. Uspoređivao je taj novac s onim kojim Grad časti Festival dalmatinskih klapa i padao od muke u nesvijest. Prije tri godine odlučio se čak javiti i na natječaj za ravnatelja Festivala dalmatinskih klapa na kojemu nije prošao iako je, kako je sam ocijenio, bio najbolji kandidat.

- Kad sam se prijavio na natječaj, nisu me očekivali. Imali su svog uhljeba. A ja sam se prijavio jer sam dokazao svoje menadžerske sposobnosti. Priznat sam i kao pedagog, član sam ocjenjivačkih sudova i predajem po cijeloj Europi. Doveo sam ih u neugodnu situaciju jer sam bio daleko najbolji kandidat, s najvišim stupnjem stručne spreme, s najboljim rezultatima i s najboljim organizacijskim sposobnostima - govorio je tada Munitić.

Ispričao je i kako su mu bila pristupila dvojica članova Izbornog povjerenstva otkrivši da su htjeli dignuti ruku za njega, ali im je u Gradu rečeno da glasaju protiv jer će Omiš Guitar Fest dobiti više novca.

- Rekli su im da će meni dignuti sredstva s 30.000 kuna na 100.000 kuna, dok ću se ja zauzvrat povući iz utrke za ravnatelja. A to je bila notorna laž. Grad je praktično trgovao novcem građana kako bi mogao zaposliti svoga kandidata - objašnjavao je Munitić.

Ipak, nakon svega - a riječi su, vidite i sami, bile teške - Omiš Guitar Fest je oživio. Upokojenje je trajalo samo jednu godinu. A sada nas evo opet tamo gdje smo bili prije tri proljeća.

- Gradonačelnika nije briga za glazbu u Omišu. Nije ga briga što imamo tri gitaristička državna prvaka. Alo, tri! A on nam niti mailom čestitku nije poslao. Uostalom, još lani sam mu rekao da je gotovo, da ću ugasiti festival, a on na to uopće nije reagirao - tvrdi Munitić.

Gradonačelnik, to svakako nije nebitno, zove se Ivo Tomasović, nezavisni je kandidat, i prije nešto manje od četiri tjedna uvjerljivo je slavio u prvom krugu lokalnih izbora dobivši novi mandat. Munitiću nije trebalo dugo da zbroji dva i dva.

- Nemojte me krivo shvatiti, nas dvojica uopće nismo u sukobu. Problem je samo što on ne prepoznaje prave vrijednosti za ovaj grad - rezignirano će Munitić.

Zaključuje kako je ponosan na sve što je proteklih deset godina s ekipom najbližih suradnika napravio, a posebno što iza Omiš Guitar Festa nikada nije bilo ni repova ni dugova.

Gradonačelnik ne pristaje na ucjene

- Onog trenutka kad sam prelomio odluku postao sam sretniji čovjek. Imat ću više vremena za sebe, za predavanje, sviranje i skladanje. A imat ću napokon više vremena i za Hajdukove utakmice. Stoga mi dopustite da završim uz poruku koja je u ovom trenutku ipak najvažnija, a to je: Livaja, ostani! - uz osmijeh će Munitić.

Gradonačelniku nije baš do smijeha. Svjestan je da će u očima nekih on biti krivac što Omiš Guitar Fest silazi s gradske pozornice. A i ne da mu se opet prolaziti ono što je već bio prošao.       

- Na odluku gospodina Munitića ne mogu utjecati, Festival je njegov i on s njime može raditi što ga je volja - jednostavno će Tomasović.

Između redaka se može zaključiti da ni na kakve ucjene neće pristati.

- Grad je izdašno financirao Guitar Fest, u posljednjoj godini prije korone od nas i gradske Turističke zajednice dobili su 140.000 kuna, što je enormno povećanje u odnosu na same početke - ističe gradonačelnik.

Odbija optužbe da ne voli glazbu i da je to razlog što se Guitar Fest gasi.

- Glupost! I lani i ove godine korona je sve poremetila, mnoge priredbe smo ili otkazali ili prilagodili novonastalim uvjetima, a to gospodin Munitić nikako da shvati - kaže Tomasović.

Guitar Fest, prisnažuje gradonačelnik, manifestacija je kojoj nitko ne može odreći vrijednost i važnost, ali se ipak nikako ne može naći u istoj rečenici s Festivalom dalmatinskih klapa.

- Gospodin Munitić jednom već mora shvatiti da klapama ne dajemo oko milijun kuna godišnje eto tako, iz hira, nego zato što su one višedesetljetni zaštitni znak grada Omiša, prepoznat i od UNESCO-a koji ih je zaštitio kao svjetsku nematerijalnu baštinu i naša je dužnost o tome se dostojno brinuti i tu priču njegovati - poručuje Tomasović.

IVO TOMASOVIĆ
Oprez je majka mudrosti

I dok drugi slave povratak života dopuštajući, makar i prešutno, masovna okupljanja na iznova pokrenutim gradskim priredbama, u Omišu su i ovoga ljeta odlučili biti oprezni.
U prijevodu: Festival dalmatinskih klapa održat će se bez velike pompe i sa smanjenim kapacitetom u gledalištu, dok je Gusarska bitka, koja je tradicionalno okupljala najviše posjetitelja, bez pogovora otkazana.
Omiški gradonačelnik Ivo Tomasović tvrdi kako je oprez majka mudrosti te kako korona, unatoč ohrabrujućem trendu koji se tiče broja oboljelih i cijepljenih, još nije pobijeđena.
- Najmanje što nam sada treba je nerazumno opuštanje koje bi moglo rezultirati ponovnim povratkom bolesti - kaže Tomasović.
Kao laik, dodaje, uvjeren je da čovječanstvo dobiva bitku protiv COVID-a, no to ne znači da odjednom trebamo prestati pratiti naputke Nacionalnog stožera i ignorirati mjere. Kao što to mnogi čine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2021 19:23