StoryEditor
GlazbaU PETAK

Na festivalu u Omišu posebna večer u čast dr. Nikole Buble. Nastupaju klape ‘Okruk‘, ‘Sinj‘, ‘Luka‘, ‘Tragos‘, ‘Pinguentum‘ i ‘Trogir‘

Piše Jasenka Leskur
23. lipnja 2022. - 15:57

U petak, 24. lipnja glazbena događanja Festivala dalmatinskih klapa sele se na Trg sv. Mihovila – 56. po redu smotra najboljih muških i ženskih klapskih sastava započet će autorskom večeri dr. Nikole Buble a njemu u čast pjevat će klape "Okruk" iz Okruga Gornjeg, "Sinj", "Luka" iz Rijeke, "Tragos" iz Trogira, "Pinguentum" iz Buzeta i klapa "Trogir".

Dr. Nikola Buble (1950.), dirigent, orguljaš, skladatelj i glazbeni pedagog, bio je umjetnički ravnatelj Festivala u Omišu od 1992. do 1996. godine, dugogodišnji izbornik i član ocjenjivačkog suda: u Omišu je prisutan od početka svoje glazbene karijere, već 1979. prvi put sudjeluje u radu žirija kao ocjenjivač klapa, od 1982. godine redovni je izbornik i ocjenjivač klapa i izbornik novih skladbi.

Kao neprikosnoveni etnomuzikološki autoritet i iskusan menadžer svježim je idejama i poimanjem tradicije kao dinamične kategorije unio brojne programske promjene i odigrao središnju ulogu u modernizaciji klapske pisme.

Doktorat iz muzikoloških znanosti stekao je 1986. godine. Bio je redoviti profesor na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, te na poslijediplomskim studijima na sveučilištima u Zadru, Mostaru, gdje je utemeljio Odsjek za etnomuzikologiju, te u Ljubljani. Svoju životnu misiju zaokružio je osnivanjem doktorskog studija etnomuzikologije 2012. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.

Kao dirigent brojnih pjevačkih zborova i manjih vokalnih ansambala održao je više od 300 koncerata diljem Hrvatske i Europe i zavrijedio najviša priznanja i nagrade. Osobite rezultate postigao je kao zborovođa Djevojačkog zbora Glazbene škole Josipa Hatzea iz Splita te kao dugogodišnji umjetnički voditelj jedne od najboljih klapa svih vremena – klape "Trogir" s kojom je proputovao svijet.

image

Klapa Trogir također nastupa na večeri u čast dr. Buble

Posebno mjesto u Bublinu opusu pripada melografskim zapisima, brojnih napjeva koje je 35 godina prikupljao i revitalizirao. Snimio je više od stotinu sati glazbe i oko 2000 napjeva. Među njima: "Jo, lipa Marijo", "Da bi udrile sve fortune", "Tvoji meni pritu","Murtilica lipo cviće", "Ja san majko cura fina", "Švet Ivane o' moga Trogira", "Dojdi u krilo moje", "Spomeni se jedno vrime", "Bila golubice" i druge.

Nemjerljiva je vrijednost njegove pisane ostavštine za sadašnje i buduće muzikologe, voditelje i štovatelje tradicijske kulture i glazbe. Svjestan važnosti zapisanih nota i tekstova Buble je prikupio rasutu baštinu i stručnom rukom udahnuo joj vječni život. Kao dirigent, skladatelj i producent objavio je 29 diskografskih izdanja, a kao autor, urednik, melograf, obrađivač i harmonizator objavio je niz znanstvenih i stručnih članaka, te 48 knjiga. Među njima su za opstojnost klapske pjesme osobito vrijedne: "Trogirski narodni napjevi", "Vokalna folklorna glazba Trogira i Donjih Kaštela" te II i III. "Zbornik dalmatinskih klapskih pjesama" u izdanju Omiškog festivala.

Pokretač je i glavni urednik znanstvenog časopisa "Bašćinski glasi:​Južnohrvatski etnomuzikološki godišnjak" koji se počinje objavljivati 1992. godine.

Među brojim priznanjima odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi; Poveljom Republike Hrvatske za osobite zasluge na promicanju, očuvanju i razvoju glazbene kulture klapskih pjesama u Hrvata, te Nagradom za životno djelo "za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenju umjetnosti, kulture i znanosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2022 15:58