StoryEditor
Kulturašvet' ivane o' moga trogira

Zagubljeni CD izvornih napjeva iz ranih 90-ih 'Staro vino/Zagubljena traka' klape ‘Trogir’, najtrofejnije hrvatske klape, natječe se u tri kategorije za svoga prvoga 'Porina', jedan su dobili uz Vinka Cocu

Piše Renato Kragić
8. siječnja 2020. - 09:00

Čuda se rijetko događaju, ali nas ponekad ipak zaskoče. Upravo tako treba prihvatiti aktualne najave najnovijeg albuma proslavljene klape “Trogir”.

Izdaje ga s puno ambicija i hvale diskografska kuća Scardona, nominiravši ga u tri kategorije predstojećeg Porina, onoj Povijesno-tematskog, i grafičkog oblikovanja, a samu klapu “Trogir” aplicirala je za životno djelo.

– Album, za znalce koji su ga preslušali, bez krzmanja je vrhunac onoga što se u klapskom pjevanju moglo dosegnuti, točka na “i”. Kao za najslavnijih dana, klapa “Trogir” priuštila je ljubiteljima dalmatinske pjesme još jednu glazbenu senzaciju kada se nekim čudom pronašla zagubljena snimka albuma snimljenog u doba Domovinskog rata. Ustrajnošću i upornošću današnjih članova, voli se reći, treće generacije organiziranog pučkog pjevanja u Trogiru, album “Staro vino/Zagubljena traka” izišao je pred Božić. Sreća se osmjehnula svima, pa danas možemo uživati u vokalnoj glazbi jedinstvene klape i njezina legendarnog solista Vinka Coce.

Bio bi nenadoknadiv gubitak da smo ostali bez ovog vrijednog baštinskog albuma snimljenog u doba kada je klapa bila u punom pjevačkom naponu. Album je ekskluzivno pakiran u digi-packu, a kroz prateću knjižicu u prilici smo pročitati nadahnute tekstove o pjevačkim legendama, ali i značenju klapske pjesme za našu kulturu iz pera akademika Jakše Fiamenga, maestra Ljube Stipišića i novinara Igora Brešana. Više od preporuke vrijedi ponoviti Fiamengove proročanske besjede: “Klapa Trogir živi je spomenik Trogira”. A mi bi na sve dodali: … i spomenik klapskoj pjesmi – rekao je izdavač Branko Paić, direktor Scardone.

Vrijedi ponoviti, klapa “Trogir” najstarija je dalmatinska klapa, utemeljena 1964. godine, a o kakvoći pjevanja najbolje svjedoče nagrade, njih čak 23 na 12 omiških nastupa. Primat joj teško može ugroziti klapa “Cambi” s 15 priznanja u isto toliko festivalskih nastupa! Popularni su pjevači za svoj rad dobili čak pet Nagrada grada Trogira te nagradu Grada za životno djelo 2004., a u značajnija priznanja svakako treba ubrojiti plaketu Fidofa (1986.), Povelju predsjednice Republike Hrvatske (2017.)…

Izuzetna pjevačka djelatnost ispisana je u monografiji izdanoj u povodu 40 godina rada, iz pera dr. Stanka Geića, člana najtrofejnije postave. Ipak, ono najvrjednije trinaest je objavljenih dugosvirajućih albuma s više od dvjesto snimljenih tradicijskih napjeva. Najnoviji CD “Staro vino/ Zagubljena traka”, čini četrnaest mahom nikad objavljenih napjeva.

– Materijal za album nikada nije bio dovršen, finaliziran. Klapa ga je snimala u studiju HR Radio Splita s ton-majstorom Narcisom Šarićem. Bila su ratna vremena na samom startu 90-ih. Cijeli sadržaj osmislio je i s klapom uvježbao čarobnjak Ljubo Stipišić. Dakle u vremenima kad se u studijima sve snimalo magnetofonom. Kako je u ratnom vihoru falilo svega, pa i magnetofonskih vrpci, nerijetko su se brisale novim sadržajima. Živjelo se dugo u uvjerenju da su ponajbolje snimke klape “Trogir” nestale i nepovratno otišle u zaborav – kaže Tonći Frane, bariton klape “Trogir”.

Deset od ponuđenih pjesama specifično tretira ulogu ditića, glas koji se diskretno nadređuje vodećem, prvom tenoru. Bio je to još jedan “projekt” genijalnog Ljube Stipišića, a ditić će kasnije marginalno zaživjeti u praksi. Snimke su pronađene prije dvije godine kod jednoga od članova klape (Frane Frane), kojemu je ton-majstor za kućnu upotrebu na kasetu presnimio studijske zapise. Da nije bilo toga, sve bi završilo na uspomenama! Pronađeno je s oduševljenjem u svome studiju obradio i smiksao splitski glazbeni pedagog Nenad Šiškov. Nije riječ o recikliranju starih pjesama ili reizdanju uspješnica s nezaboravnim “trogirskim Pavarottijem” Vinkom Cocom, već snimkama koje do danas nisu objavljene, niti su se čule. Sve aktivnosti Trogirani čine “namigujući” nepravdi da klapa “Trogir” nikada nije dobila Porin, a onaj jedan 1997., pripisuje se solističkom, zabavnjačkom albumu Vinka Coce, s njegovom matičnom klapom, pa je tako i deklariran. No kako se u ovom slučaju ne radi o recentnim snimkama nastalim u posljednje dvije godine, po Porinovim propozicijama, nisu mogle konkurirati u kategoriji najboljega klapskog albuma.

– Slaveći pedeset pet godina rada klape “Trogir”, vremešnije od samog Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, nastojimo istinu o melosu barem malko iskorigirati i prave vrijednosti vratiti u red. Trogir je grad pod zaštitom UNESCO-a, baš kao i dalmatinska pjesma koja je, nažalost, sve više pod bombardmanom zabavno-glazbenih utjecaja gotovo promijenila lice i smisao. Ono što praksa tretira pod pojmom klape i dalmatinskog pjevanja ovakvom će praksom, nažalost, brzo doživjeti opoziv odluke o zaštiti nematerijalne kulturne baštine. Deviza današnje postave “Trogira”, u kojoj je još nas nekolicina starih, jest pjevati autohtono, bez instrumenata. Nastojimo programom “Zakantajmo po starinski” vratiti pjesmu kaleti, a ne masovkama na stadionima ili teatru” – pripominje tenor Duje Coce, Vinkov brat, čiji je sin Ivo Coce nova trogirska pjevačka zvijezda.

– Bogomdani fenomen i ustrajnost 65 pjevača, koji su do danas prošli kroz klapu, služi na čast gradu koji se uistinu može podičiti unikatnim kulturno-povijesnim nasljeđem, silnim glazbenicima, počevši od maestra Giuseppea Bozzottija i čuvene “Messe pastorale”, koju je klapa fonijski zabilježila (pratnja na orguljama Pavao Mašić), preko pedagoške djelatnosti prešućivanog Andre Santinelle, do melografskih i znanstvenih pregnuća voditelja, članova klape, dr. Nikole Buble i dr. Joška Ćalete, odnosno velikih tenora Nikše Bilića Panta i Vinka Coce. Nominacija za Porin tek je sitnica i mala pažnja pjevačima za beskonačan trud, pregalaštvo i vizionarstvo – pripominje Igor Brešan, još jedan od baritona iz ondašnje, ali i današnje postave klape “Trogir”. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 20:33