StoryEditor
Film & TVPRIZNANJE

Ugledni Variety ishvalio prvijenac Antonete Kusijanović. Pročitajte što su napisali o filmu ‘Murina‘

Piše M.P.
30. srpnja 2021. - 11:47

Ugledni Variety posvetio je tekst Jessice Kiang hrvatskom filmu 'Murina'. I da, pun je hvalospjeva.

Dovoljno je reći da majstoricu krimića, Patriciu Highsmith, dovodi u vezu s tim filmom.

'Kada bi Patricia Highsmith napisala priču o punoljetstvu smještenu na stjenovitoj, bistroj hrvatskoj obali, možda bi puno nalikovala na svijetli, razmišljajući prvijenac Antonete Alamat Kusijanović "Murina".

Autorica navodi kako je more utočište glavne junakinje filma Julije (Gracija Filipović) od opasnijih struja života na kopnu, navodeći kako je glavni izvor napetosti u obitelji je Julijin kontrolirajući, dominirajući otac Ante (Leon Lucev), čiji je stupanj nasilja teško procijeniti, ali koji zasigurno očekuje pokornost i poslušnost svojih žena i koji umanjuje Juliju i prezire sve ambicije mogla bi imati za bilo što osim za budućnost koju joj je planirao.

image
Na premijeri filma Murina u Cannesu
Irena Jelić

U završnici autorica ističe "Murina" obiluje simbolikom uz zapanjujuću kvalitetu za filmski prvijenac, ističući kvalitetu snimanja u kojem more igra važnu ulogu, postajući 'živo biće s promjenjivim raspoloženjima i hirovitom osobnošću'.

Variety hvali glumačku ekipu za koju navode da je izvrsna. "Dvije žene ocrtavaju jedinstveno čudnu i napetu vezu majke i kćeri", zaključuje Jessica Kiang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2021 15:43