StoryEditorOCM
Film & TVnastavak ‘Zvizdana‘

‘Sjajno se uklapa u izbor filmova koji će izazivati debate i oprečna mišljenja‘: svjetska premijera Matanićeve ‘Zore‘ na festivalu ‘A‘ kategorije

Piše Marko Njegić
24. rujna 2020. - 17:31

Hrvatska kinematografija bilježi novi međunarodni uspjeh: svjetska premijera novog filma Dalibora Matanića "Zora", nastavka "Zvizdana", održat će se u studenom u Talinnu na Black Nights Film Festivalu "A" kategorije.

Na tom festivalu je 2019. premijeru imala "Mater" Jure Pavlovića, a ove godine Matanićeva "Zora" ulazi u službenu konkurenciji Black Nightsa kao prvi hrvatski film u tamošnjem glavnom međunarodnom natjecateljskom programu.

Matanić se, zasad, nalazi u konkurenciji zajedno s novim filmom mađarskog oskarovca Istvána Szaba “Final Report”.

- Jako smo sretni zbog ovog poziva, ne samo zato što se radi o sjajnom festivalu i o natjecateljskom programu, nego i zato što smo proteklih sedam mjeseci bili bez kina, bez festivala, bez publike, bez susreta vezanih uz film, i svima nam je to jako nedostajalo.

Jasno je da su problemi veliki i da je u tijeku velika i ozbiljna kriza, ali pomalo se učimo živjeti u novim okolnostima. Festival je za sada objavio dio programa, vidim da imaju sjajan spoj uglednih autora s nevjerojatnom filmografijom poput Szaba i mladih autora.

Direktorica festivala je izjavila da će svi odabrani filmovi izazivati debate i oprečna mišljenja, što je i primarna zadaća prave umjetnosti. Mislim da se naša “Zora” sjajno uklapa u takav izbor i nadam se da će imati dobar festivalski život nakon Black Nights, jednako kako je “Zvizdan” imao nakon svjetske premijere – izjavila nam je producentica Ankica Jurić Tilić iz Kinorame.

Posrijedi je drugi dio Matanićeve filmske “Trilogije Sunca” (“Zvizdan”, “Zora”, “Sumrak”) uperene protiv fašizma i, ovdje, “galopirajućeg neonacizma”. Glavnu žensku ulogu, kao i u “Zvizdanu”, igra Tihana Lazović, a Krešimir Mikić je centralni protagonist filma. “Zora” sviće na festivalu koji je dobio ime po mračnim talinskim noćima i održava se od 13. do 29. studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2023 03:40